25.5 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Plenković o ukidanju mjera nakon sezone: Čak bih se mogao složiti s...

Plenković o ukidanju mjera nakon sezone: Čak bih se mogao složiti s Milanovićem

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare nakon sjednice GSV-a.

– Ono što je važno je da postoji konsenzus kako svi zajedno moramo učiniti napore da bi ubrzali proces cijepljenja. Time osigurali što veći stupanj imuniteta kod naših građana. Time naravno stvorili pretpostavke za što manje restriktivnih mjera bilo koje vrste, aktiviranje gospodarstva, za javne financije i uopće normalno funkcioniranje, rekao je.

– Posebno smo podsjetili da smo imali troškove u iznosu od 34 milijarde kuna, s aktivnim jerama prema privatnom sektoru osigurali plaće za 700.000 radnika te da 120.000 poslodavaca premosti ovu krizu. Uz 12 milijardi kuna za plaće oslobodili ih doprinosa, davanja. Sve skupa je to oko 17 milijardi. Broj osiguranika je danas veći za 52,5 tisuće osiguranika. Posebno se vidi da raste sektor građevinarstva, IT-a, prerađivačke industrije, istaknuo je.

Novinari su ga pitali i za komentar na Milanovićevu izjavu koji je rekao kako bi nakon sezone trebalo ukinuti sve mjere.

– Rekao sam to prije njega na našim sastancima i ne mogu reći da se ne slažemo. Čak se i oko ovoga se možemo složiti. Na nama je odgovornost da gledamo cijelu sliku.

– Ovo cijepljenje neće biti vježba za jedno ljeto, moguće je da ljudi, kad budu na niskoj razini antitijela, da će se morati docjepljivati. Nisu zemlje naručile tolike količine cjepiva samo tako. Žele osigurati na vrijeme da im uhodani proizvođači cjepiva dostave dovoljne količine. Mi za 150 godina nećemo potrošiti cjepivo koje smo naručili. Mi ćemo morati donirati cjepivo svojim susjedima, sa zadovoljstvom. Oni se svi mogu besplatno cijepiti i štiteći njih štitimo sebe. Onda ćemo donirati i Africi i drugima, ukupno 6 milijuna doza. Logika je, ako smo omogućili svima da se cijepe, a ljudi se neće cijepiti, mi ćemo nastaviti trošiti pare na potpore, a pustit ćemo ove koji se neće cijepiti da šire virus, piše HRT.

Najnovije

Još iz rubrike