15.7 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Benčić: Odgovornost za cijepljenje se ne može prebacivati na privatne subjekte

Benčić: Odgovornost za cijepljenje se ne može prebacivati na privatne subjekte

Saborska zastupnica Sandra Benčić iz Zeleno-lijeve koalicije govorila je za N1, među ostalim, o važnosti cijepljenja. Osvrnula se i na dolazak Ursule von der Leyen u Zagreb, s pozitivnom ocjenom Plana za oporavak.

Benčić je rekla kako se ne zna hoće li Hrvatska moći iskoristiti sav novac koji će joj biti na raspolaganju.

“Novac je dan na temelju prijedloga plana, a vidjet ćemo što smo zapravo dobili i što je zadnja verzija plana… Nije dobro što proces nije bio sasvim transparentan. Kapacitet za alokaciju sredstava nije takav da smo optimistični. Znamo kakvi su nam kapaciteti bili za razdoblje 2014-2020. Još sada imamo vrlo nisu stopu iskoristivosti sredstava”, kazala je, među ostalim, Benčić.

Covid potvrde i potpore

Naglasila je kako oni ne podržavaju uvjetovanje državnih potpora radnicima obveznim cijepljenjem.

“Ne podržavamo tu ideju. Odgovornost za cijepljenje se ne može prebacivati na privatne subjekte. Kampanja je napravljena toliko loše, sasvim je kriv pristup da Stožer i Vlada daju poruku da se građani cijepe. Trebalo se ići na to da građani idu ka građanima, posebno jer znamo da je povjerenje nisko.

Oni koji su se u Saboru cijepili, cijepili su se preko reda. Mi i danas u ranjivim skupinama imamo onih koji nisu cijepljeni. Jučer smo dali prijedloge kako cijepiti takve skupine. Kampanja treba obuhvaćati one koji su se cijepili i koji kažu zašto su se cijepili, jer mi strahove moramo moći adresirati kroz kampanju. Rekla sam ministru da ne ide s pozicije autoriteta i prisile, nego razumijevanja”, rekla je Benčić.

Iznijela je još jedan prijedlog za motiviranje građana na cijepljenje.

“Trošak lockdowna nam je bio visok, kao i bolničkog liječenja. Savjetovali smo da se starije koji se cijepe oslobodi plaćanja dopunskog osiguranja.

Mislim da ne treba ići na sustav nagrađivanja, nego olakšati građanima davanja koja i onako imaju. Penalizacija nije dobar put”, rekla je Benčić.

Osvrnula se i na nedavnu akciju USKOK-a i policije u Zagrebu.

Potrebno raščistiti kriminal u Zagrebu

“Svakako nam odgovaraju akcije koje se događaju u Zagrebu. Mi smo u kampanji najavili da ćemo raščistiti kriminal, znali smo da će biti onih koji se osjećaju ugroženo, ali znali smo da je to jedini put da dovedemo Zagreb na put razvoja… Sada je stabilizacija poslovanja nužna”, rekla je Benčić.

Što se tiče rezanja broja gradskih ureda, kaže kako se radi na objedinjavanju ureda koji imaju zajedničke poslovne procese, da bi se ubrzao rad.

“Zagreb nije startao sa 27 ureda, nego je to s godinama raslo. Mi smo odlučili racionalizirati poslovanje i racionalizirati procese. Rascjepkasnot ureda dovela je do toga da je samo Bandić imao kompletnu sliku o svemu u gradu”, rekla je Sandra Benčić.

Najnovije

Još iz rubrike