23.2 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Orljavom već danima plutaju lešine riba, reagirala inspekcija: Smrad se širi na...

Orljavom već danima plutaju lešine riba, reagirala inspekcija: Smrad se širi na kilometar…

Već nekoliko dana površinom rijeke Orljave plutaju mrtve ribe, a smrad se širi na kilometar, kazali su čitatelji koji su Dnevnik.hr obavijestili o tom događaju.

Ističu da su kontaktirali s nadležnim institucijama, no žale se da nisu povratno dobili nikakav odgovor i tvrde da nitko nije izašao na teren.

“Obaviješteni su Ribolovni savez Brodsko-posavske županije, Hrvatske vode, županijski Športsko-ribolovni savez, veterinarska inspekcija i Državno odvjetništvo, ali nema odgovora”, rekao je Stjepan Bartolović, jedan od onih koji je prijavio slučaj.

Međutim, iz vodopravne inspekcije nam tvrde da su odmah nakon zaprimljene dojave s vodočuvarima i predstavnikom Vodnogospodarske ispostave za mali sliv ”Šumetlica-Crnac” bili u obilasku vodotoka te je uočena uginula riba.

”U vodotoku je uočena i živa riba te žabe, što ukazuje na to da nema onečišćenja. Pretpostavka je da je do navedenog pomora ribe došlo uslijed velike količine vode koja se za vrijeme nevremena slila s cijelog okolnog područja i donijela nepoznatu vrstu i količinu onečišćenja te razlike u temperaturi vode i naglog pada količine kisika u vodi”, objasnili su iz Državnog inspektorata.

Bartolović upozorava da lešine ribe i dalje plutaju, a tajnik Športsko-ribolovnog Saveza Brodsko-posavske županije Saša Kusanić objasnio je da čeka službene odgovore od institucija nakon podnesene prijave. Dok to ne bude obavljeno i dok se ne vidi hoće li možda biti potrebno uzorkovanje vode, a o čemu ne odlučuje Savez, neće biti moguće pristupiti prikupljanju lešina koje obavlja za to odgovorna tvrtka iz Zagreba.

Moguće je, smatra, da je do pomora došlo uslijed velike količine vode koja se za vrijeme nevremena slila s područja Požege, ali dok nema službenih informacija, ne može ništa decidirano tvrditi. Sličnih situacija bilo je i ranije, doduše na drugim vodotocima, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike