Musk najavio kada će Tesla ponovno primati bitcoine

Prije nekoliko mjeseci Tesla je kupila bitcoine u vrijednosti od čak 1,5 milijardi dolara te su tada iz Muskove kompanije najavili kako počinju primati ovu virtualnu valutu za kupovinu svojih automobila. Dakle, oni koji su željeli kupiti Teslin električni automobil mogli su ga platiti bitcoinima. Tu je najavu s oduševljenjem dočekala kriptozajednica, a reagirale su i burze kriptovaluta. Vrijednost nije porasla samo bitcoinu, već i etheru i brojnim drugim kriptovalutama te su mnogi ponovno počeli investirati veliki novac u kriptovalute.

No nakon što je Musk s tom odlukom oduševio kriptozajednicu, ubrzo je stiglo veliko razočaranje. Naime, prvi čovjek Tesle u svibnju je najavio kako kompanija više neće primati kriptovalute te da se Tesle neće moći kupovati s bitcoinima. Kao razlog naveli su što se za rudarenje i transakcije bitcoina sve više koriste fosilna goriva, pogotovo ugljen, što ima štetan utjecaj na okoliš. Najavili su tada kako ne misle odustati od bitcoina, već da će ponovno prihvatiti plaćanje u kriptovalutama jednom kada se rudarenje većinom prebaci na obnovljive izvore energije.

Naravno, bio je to hladan tuš za sve investitore u kriptovalute nakon kojeg su se burze zacrvenile, odnosno smanjena je vrijednost većine kriptovaluta. S obzirom na to da su Muskovi tvitovi utjecali na tržište kriptovaluta, prvi čovjek Tesle ponovno se našao se na udaru kritika. Među inim, prozvala ga je i Magda Wierzycka iz kompanije Sygnia. Ona smatra da su njegovi tvitovi o bitcoinu manipulacija tržištem te da takvo ponašanje zahtjeva istragu američke Komisije za vrijednosnice i burzu.

Tijekom vikenda Musk je njoj, ali i ostalima koji slično razmišljaju i optužuju ga za manipulacije, poslao odgovor. Sada je prvi put pojasnio kada možemo očekivati da će njegova tvrtka ponovno početi primati bitcoine kao platežno sredstvo – to će biti jednom kada budu imali potvrdu “razumnog korištenja čiste energije za rudarenje”, pri čemu je naglasio da bi to trebalo biti oko 50 posto korištenja zelene energije.

Kako svaka Muskova objava oko kriptovaluta utječe i na burze, čini se kako je i ova najava imala blagi utjecaj na vrijednost bitcoina koja je u posljednja 24 sata porasla za oko 12 posto, odnosno za 20-ak tisuća kuna, prenosi Dnevnik.hr

Share This Article