23.4 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Jurčić o poslovanju Zagrebačkog holdinga: Očekujem gubitak od 100 milijuna kuna

Jurčić o poslovanju Zagrebačkog holdinga: Očekujem gubitak od 100 milijuna kuna

O primopredaji vlasti u Zagrebu u Novom danu razgovaralo se sa sveučilišnim profesorom i predsjednikom Nadzornog odbora u Holdingu Ljubom Jurčićem.

Mi smo spremni, to je uloga nadzornog odbora, rekao je Jurčić.

“Ona nije tako sveobuhvatna kao u drugim trgovačkim društvima, ovdje odluke donosi gradonačelnik i gradska Skupština”, rekao je Jurčić i dodao kako su oni pregledali reviziju koja je napravljena u travnju.

Gradonačelnik može u bilo kojem trenu promijeniti članove nadzornog odbora, kao i upravu, a ja takav pristup podržavam, rekao je.

“Do kraja travnja je napravljena revizija, nema tu nekog subjektivnog osjećaja, nego se gledalo jesu li rezultati odgovarajući, jesu li papiri uredni. Revizor može staviti primjedbu na neke stvari, ali su sve transakcije knjižene. Uvijek je pitanje jesu li postojale transakcije, koje mogu biti koje nisu u knjigama, dakle revizori to moraju pitati upravu. Pitali su, i sve su transakcije knjižene. Pitanje je knjiže li se neke transakcije kao financijski ili operativni leasing. Zagreb je najprije prodao tramvaje, pa ih uzeo u leasing, da mu ne bude tako veliko opterećenje”, rekal je Ljubo Jurčić.

Spomenuli ste 200 milijuna kuna tekućeg gubitka u Holdingu. Koliki je kumulativni gubitak u gradu, spominje se 1.6 milijardi kuna?

“To će vidjeti zastupnici Skupštine, planirano je 13 milijardi i 500 milijuna kuna prihoda, a rashodi oko 13 milijuna. Suficit će nastati prodajom imovine – Gredelj, Zagrepčanka itd.

Lokalna društva u Zagreb ne mogu se mjeriti kao druga trgovačka društva, radi se o političkoj instituciji. Građani imaju pravo na samoupravu, a ako je Grad ne može izvršiti, onda se uključujuje država.

Ovdje su u zadnje vrijeme porasli troškovi, a smanjili se prihodi. Očekujem da će gubitak biti oko sto milijuna kuna. Kada bi država isplatila određeni iznos, to bi se moglo kompenzirati”, rekao je Jurčić.

“Imamo revizorski odbor u kojem su članovi gradske uprave. Imamo nadzor revizora nad revizorom. Bilo je nekih sitnih, knjigovodstvenih nepravilnosti”, rekao je Jurčić.

Koliko ste imali uvid u poslovanje?

“Tu je postojala redovna procedura. Mi smo imali zapisnike sa sastanaka uprave, na kojima smo donosili odluke. To je bio jedan kontinuirani nadzor, više nego što je dopuštao ugovor o Holdingu i više nego što traži nadzor.

Trebamo imati u vidu to da se država i Zagreb se ne mogu mjeriti kao obično trgovačko društvo. Građani imaju pravo na javna dobra, na samoupravu. Ako Grad to ne može organizirati, uključuje se Vlada. Financije grada se rade u skladu s državnim proračunom. Zaduživanje veće od dvadeset posto prihoda mora imati suglasnost Ministarstva financija”, rekao je Jurčić.

Kazao je kako smo se iz socijalizma naslijedila prezaposlenost. “Jedni su išli na burzu, jedni u mirovinu, a treći su se zapošljavali u gradskim poduzećima.

Takva politika postojala je prešutno u cijeloj zemlji. Prema procjeni, državna poduzeća u Hrvatskoj ima prema tehničkim koeficijentima više zaposlenih”, kazao je Jurčić.

Navodi kako je njegov pristup bio čisto tehnicistički.

“Holding sam tražio da bude u pravnim okvirima i financijski izdrživ. Kako se operativno radilo, ne znam. U Holding dolazi dosta novca iz Grada, jer obavlja posao za Grad”, rekao je Jurčić.

Kazao je kako nema saznanja o uništavanju dokumenata prije primopredaje u Holdingu.

“Da se nešto uništilo, to je besmislen posao, jer su dokumenti registirani i kod drugih tijela”, rekao je.

Jesu li cijene u Holdingu određivane politički, a ne tržišno?

“Javne usluge ne podliježu utjecaju tržišta, to je prirodni monopol. Ne možete imati dva vodovoda, dva gradska prijevoza. Ovdje se gledaju faktori troškova proizvodnje.

Cijene kada gledam kao građanin… Znamo da se kod izbora govorilo o kvaliteti usluga. Iz Možemo! kažu da će napraviti usluge kavlitetnije i jeftinije. Znamo da su se cijene tramvaja i čistoće određivale politički, a malo i politikanski. No time je prihod grada manji nego što treba biti”, rekao je Jurčić.

Kazao je kako smatra da se neće moći napraviti niti reforma zdravstvenog sustava, niti restrukturiranje Grada i Holdinga dok ekonomija u Hrvatskoj ne postane bolja.

“Zagreb je najveći ekonomski sustav u Hrvatskoj. To je meni bio izazov, nakon što sam prošao sve stupnjeve u školstvu. U Podravku sam otišao bez da sam imao ikakve veze s njim. Tamo su procesi već biti u toku, i znamo kako je to završilo”, rekao je Jurčić.

Naglasio je kako je njegov odnos prema Bandiću bio sasvim služben.

“Moj pristup je takav da ostajem, društvo mora imati nadzor. Mičem se onog trena kada dobijem zamjenu. Kad nova uprava imjenuje novog predsjenika Nadzornog odbora, moj mandat prestaje”, rekao je Jurčić.

Najnovije

Još iz rubrike