Fižulić o testnoj svadbi: Eksperimentiramo s nečim što je za sezonu nebitno

Kolumnist portala Telegram Goranko Fižulić u Točki na tjedan komentirao je testnu svadbu koja je održana s oko 130 uzvanika koji se bez maski i distance zabavljaju, jedu, piju i plešu uz živu glazbu, u subotu navečer u jednom zagrebačkom restoranu. ‘Probna svadba’ održana je kako bi se utvrdilo šire li takva događanja zarazu, što će se znati za sedam dana kada će svi uzvanici biti testirani.

Borba protiv pandemije svodi se na upravljanje rizicima, rekao je Fižulić, a velika okupljanja i javne manifestacije spadaju u događaje visokog rizika.

“Ako je Hrvatska zaboravila, ja nisam – mi smo prije godinu dana naprasno prekinuli turističku sezonu jer smo došli na listu crvenih zemalja. U dijelu uspješne sezone smo prevršili sve granice, jer smo dopustili rad noćnim klubovima. Sada eksperimentiramo s nečim što je za sezonu i zdravlje građana nebitno.

Svadbe se stalno vraćaju kao tema. Osim mladenaca i oni koji se žele vjenčati, tu je i event industrija. Oni koji žive od svadbi, njima je važno da se ta djelatnost što prije obnovi, no ne znači da je to korisno za cijelo društvo i da nas to ne izlaže dodatnim rizicima koji nas mogu dovesti u europski vrh po incidencijama”, rekao je Goranko Fižulić.

Mi smo u sedam dana po incidenciji na vrhu u Mediteranu i među zemljama iz kojih nam trebaju doći gosti, rekao je.

“Naš udio pozitivnih je gotovo najviši u Europi, imamo preko 10 posto pozitivnih među testiranima, a Grčka ima značajno manje.

Imate dva tipa gostiju, one koji će ići na sigurnu destinaciju, u kuću u usamljenoj uvali, jer ne žele biti zaraženi. Drugi je tip gostiju s većim pragom tolerancije, ići će na okupljanja, svadbe i za njih je to prihvatljivo. no mi kao ovisni o turizmu rizicima moramo upravljati tako da budemo bar u prosjeku, ako već ne možemo biti najbolji u postotku pozitivnih – da nemamo 14 nego 1-2 posto pozitivnih i da povećamo broj cijepljenih. Time ćemo dospjeti na zelenu listu i svi gosti će se svojim kućama moći vratiti bez klarantene i bez posljedica po svoj komfor. To nam treba biti cilj”, rekao je Fižulić.

Zagrebačka “lažna svadba” koja bi mogla biti ulaznica za “neki normalniji” život

Hrvatska na dnu Europe po želji stanovništva za cijepljenjem
U 14-15 mjeseci postoje dobri primjeri iz drugih zemalja koje treba kopirati, dodao je.

“Ako vi sutra imate svadbu od 200 uzvanika, zar stvarno očekujete da će se kontrolirati baš svaka osoba ima li zeleni papir, da će kum i barjaktar pratiti kako se ponašaju gosti?

Kod nas se vjerojatno pola stanovništva ne želi cijepiti. Mi smo sa Srbijom na dnu Europe po želji stanovništva za cijepljenjem”, kazao je.

Ipak, on smatra da će sezona biti bolja nego prošla.

“Uvjeren sam da će ova sezona biti bolja nego prošla, prema svim parametrima koji se broje. No to nije samo za sebe podatak za koji se možemo držati. Da bi ostvarili taj rezultat, nužno je uvjeriti rezistentan dio građana prema cijepljenju – da se cijepe.

Kada je shvaćeno da se samo trećina sestara želi cijepiti, trebala se upaliti crvena lampica – ako one ne žele, kako očekivati da će građani željeti? Kada cjepivo bude dostupno svima, građanima treba reći da oni koji neće biti cijepljeni će biti limitirani u svom kretanju, da neće moći koristiti neke usluge – i to je tako.

Mi si to možemo dozvoliti i uvjeren sam da se to neće dogoditi samo u Hrvatskoj, da nećete moći očekivati normalan život ako se niste cijepili, kao što ja ne mogu voziti auto ako ne položim vozački. Postoje određene norme na koje smo svi navikli, koje svi poštujemo, a jedna od njih mora biti i odnos prema širenju pandemije. Necijepljenjem dozvoljavate da virus i dalje kola među nama. Svijetu je potrebno 11 milijardi doza cjepiva, a mjesečno se proizvodi 400 milijuna, i da bi nam, pod uvjetom da nam trebaju samo po dvije doze, trebale dvije godine cijepljenja da bismo ostvarili neku razinu kolektivnog imuniteta u svijetu.

Ako nam je procijepljenost takva kakva je u Velikoj Britaniji, kao i udio pozitivnih tamo, možemo očekivati da se djelatnostima kao što su klubovi može omogućiti rad, ali s brojkama kakve sada imamo, to je za našu sezonu neprihvatljivo”, zaključio je Goranko Fižulić.

Share This Article