17.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Stambene subvencije ipak ne daju rezultat: Zagreb buja, a mladi u ostatku...

Stambene subvencije ipak ne daju rezultat: Zagreb buja, a mladi u ostatku Hrvatske ne pokazuju interes

Je li subvencioniranje stambenih kredita za mlade pomoglo stambenom zbrinjavanju i zadržavanju mladih u nerazvijenim gradovima i općinama? Nažalost nije, jer i dalje najviše subvencija koriste mladi u najrazvijenijim gradovima i općinama, a najmanje u nerazvijenima. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimila je do 4. svibnja 3611 zahtjeva za subvencioniranjem kredita i od obrađenih 1500 odobreno ih je 1465. Podaci o odobrenim subvencijama upućuju i na to da i dalje najviše subvencija koriste mladi u Zagrebu i razvijenim gradovima i općinama.

Iako se neravnoteža pokušala ispraviti smanjivanjem subvencija za najrazvijenije gradove i općine na 30% rate kredita prvih pet godina i još dvije godine za svako rođeno dijete dok se u najnerazvijenijim gradovima i općinama subvencionira do 51% rate kredita, ni to nije polučilo uspjeh. Zagreb opet ima najviše subvencija (475) što pridonosi rastu cijena stanova, a najnerazvijenije općine i gradovi u kojima se mladima subvencionira od 45% do 51% rate kredita bilježe manje od 100 subvencija! Analizirali smo omjer subvencija u najrazvijenijim gradovima i općinama i onima koji su po indeksu razvijenosti u prve tri skupine najnerazvijenijih.

– Sama raspodjela sredstava pokazuje velike probleme i da ovaj model ne može zaustaviti nepovoljne demografske trendove. Najviše subvencioniranih kredita ima Zagreb i okruženje. Ne može se isti model primjenjivati na razvijene i nerazvijene dijelove zemlje, ni Zagreb trpati u isti koš s nerazvijenim dijelovima. Regionalna politika mora poticati ravnomjeran razmještaj stanovništva, a ovim modelom dobivamo samo koncentraciju stanovništva u Zagrebu i velikim gradovima. U nerazvijenim dijelovima zemlje je pustoš, što se vidi i po odobrenim subvencijama, tamo mladih ili nema ili nisu kreditno sposobni – kaže akademik Anđelko Akrap i dodaje da mjere trebaju poticati ravnomjerniji razvoj.

Nakon Zagreba najviše je subvencija odobreno u Zagrebačkoj županiji (139), najviše njih u Velikoj Gorici (34), Samoboru (22) i Zaprešiću (13). U Osječko–baranjskoj županiji od 110 subvencija 70 ih je u Osijeku, dok najnerazvijeniji gradovi i općine bilježe tek deset subvencija. U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 106 subvencija, 47 ih je u Splitu, a tek sedam u nerazvijenim gradovima i općinama, po dvije u Trilju, Zmijavcima, Podbablju i jedna u Muću. U Primorsko–goranskoj županiji od 81 subvencije, 50 ih je u Rijeci, u Istarskoj županiji od 46 subvencija 21 je u Puli, a u obje te županije sve su subvencije u najrazvijenijim gradovima i općinama. U Brodsko-posavskoj županiji od 60 subvencija u Slavonskom Brodu ih je 33, a 17 u najnerazvijenijim općinama. U Varaždinskoj županiji od 52 subvencije, 36 ih je u Varaždinu. U Vukovarsko-srijemskoj županiji od 51 subvencije, 16 ih je u najnerazvijenijim općinama. U Međimurskoj županiji od 44 subvencije u Čakovcu ih je 25, u nerazvijenim općinama tri. U Koprivničko-križevačkoj županiji od 41 subvencije pet ih je u nerazvijenim općinama. U Zadarskoj županiji od 37 subvencija u Zadru ih je 28. U Krapinsko-zagorskoj županiji je 36 subvencija, u Sisačko-moslavačkoj od 32 subvencije 18 ih je u Sisku i dvije u nerazvijenim općinama. U Virovitičko-podravskoj županiji od 29 subvencija devet ih je u nerazvijenim općinama.

U Karlovačkoj županiji je 29 subvencija, u Požeško-slavonskoj 28, a od toga 17 u Požegi i pet u nerazvijenim općinama, a u Bjelovarsko-bilogorskoj od 28 subvencija, 18 ih je u Bjelovaru. U Šibensko-kninskoj županiji od 21 subvencije u Šibeniku ih je 12, u Kninu (7) i Drnišu (2). U Ličko-senjskoj županiji svih 11 subvencija je u Gospiću, Otočcu i Novalji, a u Dubrovačko-neretvanskoj ih je 9.

I demograf Stjepan Šterc slaže se da se modelom subvencioniranja kredita povećava centralizacija, a trebao je iznivelirati regionalne razlike, što se nije dogodilo, piše Večernji.

Najnovije

Još iz rubrike