Scenarij uništenja: Asteroid bi se u listopadu mogao zabiti sjeverno od Hrvatske. Zemljani ga ne bi znali zaustaviti

NASA

Grupa stručnjaka iz Američke svemirske agencije NASA i Europske svemirske agencije ESA proveli su jednotjednu vježbu u kojoj su se suočili s hipotetskim scenarijom: asteroid je na 56 milijuna kilometara od Zemlje i mogao bi joj pogoditi u roku šest mjeseci.

Svakim novim danom vježbe, stručnjaci bolje upoznaju veličinu asteroida, njegovu putanju i kolike su šanse za udar. Potom oni moraju surađivati i koristiti znanje i tehnologiju kako bi doznali što se može učiniti da se asteroid zaustavi, piše Science Alert.

Rezultat vježbe nije nimalo ohrabrujući za Zemljane. Grupa je otkrila kako niti jedna od postojećih tehnologija ne bi mogla zaustaviti hipotetski asteroid, ako bi ga otkrili šest mjeseci prije predviđenog udara. U scenariju napravljenom za ovogodišnju vježbu, asteroid bi udario malo sjevernije od Hrvatske – kod njemačko-češko-austrijske granice.

Koliko je poznato, u ovom trenutku niti jedan asteroid ne predstavlja prijetnju Zemlji na način na koji je predviđeno vježbom NASA-e i ESA. No, prema procjenama čak dvije trećine asteroida veličine 140 metra ili većih, koji su dovoljno veliki da izazovu znatniju štetu, ostaju neotkriveni. To je glavni razlog zašto se svemirske agencije diljem svijeta pripremaju za takvu situaciju.

“Ovakve vježbe pomažu da stručnjaci koji se bave obranom planeta komuniciraju međusobno i sa svojim vlastima kako bi se osigurala koordinacija u slučaju da se takva potencijalna opasnost pojavi u budućnosti”, stoji u priopćenju NASA-e.

Asteroid iz scenarija prošlotjedne vježbe bio je nazvan 2021PDC. Prvi puta je primijećen 19. travnja kada je postojalo samo 5 posto šanse da će se zabiti u Zemlju 20. listopada, šest mjeseci nakon otkrića.

No, već drugog dana vježbe, scenarij je prebačen do 2. svibnja, kada kalkulacije pokazuju da će gotovo sigurno udariti ili u Europu ili na području sjeverne Afrike. Sudionici vježbe su potom istraživali razne mogućnosti da svemirska letjelica uništi ili skrene asteroid s putanje. Zaključak je da takva misija ne bi mogla biti dovoljno brzo izvedena.

“Kada bi se hipotetski scenarij s asteroidom 2021PDC dogodio u stvarnom životu, s postojećim sposobnostima ne bi mogli lansirati niti jednu letjelicu u tako kratkom roku “, tvrde sudionici vježbe.

Istraživali su mogućnost i da se asteroid raznese koristeći nuklearnu bombu. “Time bi mogli bitno smanjiti rizik od štete od udara”, zaključuju, ali u to nisu potpuno sigurno zbog veličine hipotetskog asteroida od 34.75 metara do 804 metara.

Trećega dana scenarij je “skočio” na 30. srpnja i budućnost Zemlje nije izgledala dobro: 2021PDC-ova putanja je pokazivala da će udariti u istočnu Europu.

Četvrtog dana vježbe smo već došli na tjedan dana od udara. 99 posto šanse je bilo da će se asteroid zabiti kod granice Njemačke, Češke i Austrije, malo sjevernije od Hrvatske. Eksplozija bi oslobodila energiju kao i jača nuklearna bomba. Jedino što bi se moglo napraviti je evakuirati stanovnike iz regije, prenosi RTL.

Share This Article