6.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Štefica Karačić: Smatramo da je Ministarstvo prebrzo izašlo sa svojom procjenom

Štefica Karačić: Smatramo da je Ministarstvo prebrzo izašlo sa svojom procjenom

Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, za Dnevnik N1 govorila je o izvještajima koji nisu utvrdili pogreške ili propuste u radu socijalne radnice koja je bila zadužena za obitelj u kojoj je nasilno preminula dvoipolgodišnja djevojčica. Dva su izvještaja, od čega je jedan njihov, donijeli takav zaključak, dok je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo odluku kako dijete nije trebalo biti vraćeno u obitelj.

Kazala je kako je socijalna radnica koja je bila zadužena za taj slučaj dugo bila na bolovanju i nadzor je započet kada se ona vratila.

“Potom su uzeti i svi spisi iz slučaja od 2017. do 2020. godine koje smo analizirali. Mi se nismo sami poslali u nadzor, Ministarstvo nas je poslalo. Naši nadzori i nalazi ne pišu se isti dan, nemoguće je napraviti potrebnu analizu u jednom danu.

Smatramo da su iz Ministarstva prebrzo izašli sa svojom procjenom. Čudi me temeljem čega su utvrdili da su učinjene pogreške i propusti. Iz tog nalaza se ne vidi obrazloženje nego samo zaključak da dijete nije trebalo biti vraćeno”, rekla je Štefica Karačić.

Naglašava kako ona i njezina kolegica, s kojom je analizirala slučaj, stoje iza onoga što su napisale u svom nalazu.

“Ne znam što je s drugim nalazima. Vjerojatno će netko treći, kao što sam čula, uputiti DORH-u u Slavonskom Brodu sve i onda će se u tom postupku utvrđivati kaznena odgovornost. Mi to nismo procjenjivali, nego smo procjenjivali pogreške u radu socijalne radnice”, rekla je.

Može li se nekome dati otkaz?

“Vidjet ćemo kako će postupak završiti. Oni koji su donosili odluke o otkazu to će morati temeljiti na čvrstim argumentima, no za sada se elementi za otkaz radnice ne vide. Pitanje je zašto se u ovakvim situacijama povlače brzi postupci i otpuštaju ravnatelji.

Ja imam 43 godine iskustva u socijalnom radu, imam prilično dobru reputaciji u svojoj profesiji i u slučaju provođenja nadzora nisam bila pristrana, kao ni kolegica. Svi mogu vidjeti na čiju smo vodu vukli mlin – ni na čiju. Ne bih prodala svoju reputaciju potpisom na nečemu što nosi odgovornost.

Kao predsjednica udruge se zalažem za unapređenje profesije kroz promjene koje očekujemo godinama”, rekla je Karačić.

Konačni nalaz Komore socijalnih radnika: Nisu utvrđene pogreške u radu

Ministarstvo: Nalaz Komore proslijedit ćemo Županijskom državnom odvjetništvu

Antun Ilijaš: Socijalni radnici žive kao da im je netko stavio metu na leđa

Najnovije

Još iz rubrike