30.2 C
Zagreb
Naslovnica Tech Pljušte optužbe: Stoje li kineska vojska iza velikih kibernetičkih napada na japanske...

Pljušte optužbe: Stoje li kineska vojska iza velikih kibernetičkih napada na japanske kompanije?

Kada se govori o velikim kibernetičkim napadima usmjerenim prema državama i velikim privatnim kompanijama, najčešće se spominju tri glavna potencijalna krivca – Kina, Sjeverna Koreja i Rusija. Kako se napadi događaju u kibernetičkom prostoru, često je teško pronaći prave dokaze o stvarnom izvoru napada pa dok jedni optužuju Kineze i Ruse za takve napade, oni svoju umiješanost u njih uvijek demantiraju. I tako već godinama.

Sličan scenarij sada se događa u Japanu čija policija istražuje velike kibernetičke napade koji su se dogodili još prije nekoliko godina. Napadnuto je oko 200 kompanija i znanstvenih organizacija, uključujući i državnu svemirsku agenciju, a tragovi koje istražitelji imaju vode do – Kine.

Uključenost kineske vojske vrlo je vjerojatna, komentirao je za medije ove napade glavni tajnik kabineta Katsunobu Kato, naglasivši kako dosadašnja istraga nije ukazala na krađu podataka, niti su napadnute kompanije pretrpjele štetu. U razgovoru s novinarima rekao je kako je ovo još jedan dokaz kako kompanije moraju pojačati svoju zaštitu zbog sve većih prijetnji u kibernetičkom prostoru. U ministarstvu obrane smatraju kako su ti napadi samo dio kineske strategije s kojom najmnogoljudnija zemlja na svijetu pokušava povećati svoj utjecaj u toj regiji, o čemu su nedavno pričali japanski premijer Yoshihide Suga i prvi čovjek SAD-a Biden.

Prema prikupljenim dokazima japanskih istražitelja, za napade je odgovorna hakerska grupa “Tick” koja se povezuje s Narodnooslobodilačkom vojskom Kine. Među osobama koje su upletene u taj napad istražuje se jedan kineski inženjer koji je živio u Japanu te kineski student koji je bio na razmjeni, a obojica su u međuvremenu napustila Japan.

Nakon optužbi, iz Kine je stigao očekivani odgovor o “neutemeljenim špekulacijama”, uz naglasak kako su spremni pojačati dijalog i suradnji svih strana kako bi se zajednički suprotstavili kibernetičkim prijetnjama, prenosi Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike