12.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Rok trajanja kozmetike: Iako imaju oznaku, neki se mogu pokvariti i ranije...

Rok trajanja kozmetike: Iako imaju oznaku, neki se mogu pokvariti i ranije – provjerite ih

Na ambalažama ćete primijetiti ikonicu i broj iza kojeg stoji slovo M. Ta ikona prikazuje broj mjeseci unutar kojeg bi proizvod trebali potrošiti nakon što ga otvorite.

Međutim, ovisno o vašem ponašanju, proizvodi za šminkanje mogu isteći i prije označenog datuma. Na primjer ako maskaru ne zatvoriti dobro njoj će rok isteći puno ranije. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, bacite proizvod.

1. Olovka za oči

Većina eyelinera ima prilično pristojan vijek trajanja – do godinu dana ili više, kaže vizažistica Jenny Patinkin. Ali, ako je proizvod toliko suh do te mjere da se smanjuje, vjerojatno je vrijeme da ga bacite.

2. Maskara

Maskara ima kratak rok trajanja. Budući da se bakterije mogu lako pojaviti na četkici, a time i u samoj tubi, bilo bi poželjno da je mijenjate svaka tri do četiri mjeseca. Najlakši način da provjerite je li maskara prestara ili ‘zagađena’ je da ju pomirišete. Ako ima kisel miris bilo bi dobro da je bacite, savjetuje Patinkin.

3. Ruž

Oni imaju poprilično dug rok trajanja. Često zato što su izrađeni od konzervansa koji im sprječavaju oksidaciju ili stvrdnjavanje, kaže vizažistica. Međutim, ako primijetite da se ruž ne nanosi lijepo i glatko na usne, trebali biste ga baciti.

4. Puderi, korektori i highlighteri

Na njihov rok trajanja uvelike utječe vaše ponašanje. Nakon svake upotrebe važno je dobro zatvoriti poklopac i pohraniti ih na mjesto kontrolirane temperature i svjetlosti.

– Kad se zagriju te potom ohlade, sastojci se mogu odvojiti i promijeniti konzistenciju. Ako do njih dođe previše zraka, mogu oksidirati i promijeniti boju – otkrila je vizažistica te dodala da oni mogu trajati i duže od označenog roka te da provjeravate ove proizvode svakih 12 do 18 mjeseci. Ako primijetite znakove užeglosti bacite ih, piše mindbodygreen, prenose 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike