12.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Snježni kaos na cestama: Zatvoren Sveti Rok, stvaraju se kolone, bilo je...

Snježni kaos na cestama: Zatvoren Sveti Rok, stvaraju se kolone, bilo je i izlijetanja

Snijeg još uvijek otežava prohodnost cesta, posebice u Dalmaciji. Iz HAK-a upozoravaju da vozači odgode putovanje u Dalmaciju i obrnuto. Zimska oprema na automobilima obavezna je do 15. travnja, a iznos kazne penje se i do 1000 kuna.

Zbog gustog snijega, otežani su uvjeti na cestama. Zbog snijega zatvoren tunel Sveti Rok, zbog čega se stvaraju gužve na staroj cesti. Auti su nepomični u koloni.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin te državnu cestu DC3 Zdihovo-Stubica-Delnice-Kikovica. Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključenim vozilom, priopćili su iz HAK-a.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Zbog vjetra, za sav promet zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8); državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.

”Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme. Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje”, apeliraju iz HAK-a.

U gorskoj Hrvatskoj tijekom dana lokalno može napadati i tridesetak centimetara snijega. Bit će ga i u Istri, a nošenog burom i drugdje na sjevernom Jadranu.

Kiša i pljuskovi sredinom dana će i ponegdje u Dalmaciji prelaziti u susnježicu.

Najviše snijega palo je u Lici i Gorskome kotaru. U Kupjaku u Gorskome kotaru Marko Balen razgovarao je s Sinišom Jurkovićem, policijskim službenikom PP Delnice.

Zbog nevremena zabilježena je samo jedna prometna nesreća, ali bilo je nekoliko slijetanja s ceste bez ikakve štete, no vozači su sankcionirani jer nisu posjedovali zimsku opremu.

Mnogi putnici nisu posjedovali adekvatnu zimsku opremu. ”Na dionicama koje prolaze kroz Gorski kotar, A6 i dionica državne ceste D3, odluka je da se zimska oprema koristi do 15. travnja. Kako je bilo lijepo vrijeme ovih dana, ljudi su se vjerojatno malo opustili. Kod nas je Gorski kotar, takav kakav je i moramo biti uvijek spremni na zimske uvjete”, objasnio je Jurković.

Prema zakonu, vozači koji ne posjeduju zimsku opremu, kaznit će se iznosom do 1000 kuna, rekao je.

Iz Hrvatskog autokluba savjetuju vozačima da ne putuju u Dalmaciju i obrnuto. ”Zbog izrazito loših vremenskih uvjeta, zatvorenih cesta te brojnih zastoja savjetujemo vozačima da odgode putovanje iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto”, savjetuju iz HAK-a, piše Dnevnik.hr

Najnovije

Još iz rubrike