6.8 C
Zagreb
Naslovnica Aktualno Barilić: Djevojčicu nisu smjeli vratiti u obitelj, to je konkretna situacija gdje...

Barilić: Djevojčicu nisu smjeli vratiti u obitelj, to je konkretna situacija gdje su stručni radnici napravili propust

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je Upravni nadzor Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike utvrdilo da je došlo do propusta stručnih radnika koji su vodili predmet.

Dodala je kako je samim time odgovoran i ravnatelj ustanove u Novoj Gradiški. Barilić je naglasila kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji. Poručila je da će Komora utvrditi jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile odnosno jesu li radile po pravilima struke. Kazala je da se nada da će rezultati stići u što kraćem roku.

Barilić je rekla da postoji skup faktora na koje treba obratiti pozornost da se djeca iz udomiteljski obitelji vrate u svoju biološku obitelj.

– Tu se radi o okolnostima od strane roditelja, ali i o okolnostima od strane djeteta, istaknula je.

Dodala je da se okolnosti od strane roditelja gledaju primjerice kakav je odnos među njima, je li utvrđeno nasilje u obitelji dok je dijete bilo kod udomitelja, je li u to vrijeme bilo problema s ovisnošću ili je još uvijek.

Barilić je rekla kako okolnosti od strane djeteta su vrlo bitne, recimo je li dijete stvorilo čvrstu emocionalnu vezu s udomiteljskom obitelji, te što znači za dijete povratak u biološku obitelj. Kazala je kako treba zatražiti i od drugih nadležnih sustava određene činjenice, te na temelju svih relevantnih činjenica treba donijeti odluku.

Ponovila je da djevojčica nije trebala biti vraćena u biološku obitelj, ali da je to odluka pojedinca. Poručila je kako ne treba sada generalizirati da cijeli sustav ne funkcionira odnosno da loše radi, jer cijeli sustav ne donosi takve odluke.

– Ovdje imamo jedan tragičan događaj koji se dogodio sa smrtnim ishodom, međutim, to je konkretna situacije gdje su stručni radnici napravili propust, poručila je ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku

Barilić se nije složila s konstatacijom da se udomitelje ništa ne pita.

– Ako se posao u centru za socijalnu skrb kvalitetno radi, onda podrazumijeva da ćete pitati udomiteljsku obitelj kako protječu susreti i druženja s biološkom obitelji djeteta. Jesu i uočili nešto što je neobično, kakva je povezanost djeteta i njegovo ponašanja prema biološkim roditeljima. Tako da bi trebalo od udomitelja saznati informaciju je li dobro da se dijete vrati u svoju biološku obitelj, naglasila je, piše HRT.

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika odgovorio na pitanje: Jeste li ipak bijesni i je li vam neugodno kao socijalnom radniku?

Dr. Vukušić o slučaju zlostavljane djevojčice: Tražit će se dežurni Pedro i ići u krivom smjeru; Predsjednik i premijer ponašaju se kao dva kočijaša u krčmi

Najnovije

Još iz rubrike