4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Simptomi dugog covida pojavljuju se ovim redoslijedom

Simptomi dugog covida pojavljuju se ovim redoslijedom

Neke osobe koje se zaraze koronavirusom simptome mogu osjećati tjednima nakon početne dijagnoze, a to se naziva ‘dugi covid’. Oni koji imaju dugi covid mogu imati dugotrajne simptome kao što su umor, bolovi u tijelu, otežano disanje, poteškoće u koncentraciji, glavobolja i gubitak okusa ili mirisa, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nova anketa otkriva da možda postoji određeni redoslijed po kojemu se mogu pojaviti simptomi dugog covida. Prvi simptomi najsličniji su onima koji se javljaju kod gripe, a to su umor, glavobolja, vrućica i groznica.

Istraživanja sugeriraju da 50 do 80% osoba koje prebole covid-19 iskusi barem neke dugotrajne posljedice tri mjeseca nakon zaraze. Dugi covid najčešće se javlja kod hospitaliziranih starijih osoba koje imaju teški oblik bolesti.

Intervjui s pacijentima koji su preboljeli covid-19 pokazali da se 35% njih nije u potpunosti oporavilo ni dva tjedna nakon hospitalizacije, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da su najčešće prijavljeni simptomi bili umor, kašalj i glavobolja.

Novo preliminarno istraživanje pratilo je oboljele od covida koji nisu bili hospitalizirani. Istraživači su otkrili da je 27% pacijenata prijavilo simptome bolesti 60 dana nakon zaraze koronavirusom, prenosi Healthline. Žene su u većoj mjeri prijavljivale dugotrajne simptome covida-19. Čak 72% osoba s dugotrajnim simptomima covida-19 bile su žene.

Od onih s dugotrajnim simptomima, gotovo jedna trećina njih bili su asimptomatski nositelji u vrijeme kada su testirani pozitivno na koronavirus.

Istraživanje koje je provela dr. Natalie Lambert pokazalo je da se simptomi dugog covida mogu pojaviti u različitim intervalima. Studija je obuhvatila 5.163 pacijenta, a rezultati su pokazali da su prvi simptomi dugog covida umor, glavobolja, vrućica i groznica.

Otprilike pet dana kasnije, kod nekih pacijenata slijede proljev, mučnina i povraćanje. Deset dana nakon infekcije, javljaju se bol u cijelom tijelu i neurološki problemi poput zbunjenosti, vrtoglavice i poteškoća s koncentracijom. Nakon 15 dana mogu se javiti simptomi poput visokog ili niskog tlaka i lupanja srca.

Simptomi poput rana u ustima infekcija oka mogu se pojaviti tek 21 dan kasnije ili tri tjedna nakon početne infekcije koronavirusom, sugerira istraživanje, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike