-0.8 C
Zagreb
Naslovnica Gospodarstvo Zagrebački potres utjecao i na tržište nekretnina: Evo kolika je prosječna cijena...

Zagrebački potres utjecao i na tržište nekretnina: Evo kolika je prosječna cijena stana u metropoli

DZS kaže da je u 11 mjeseci 2020. izdano 4346 građevinskih dozvola za stambene zgrade, što podrazumijeva izgradnju više od 12. 800 stanova

Dok se posljedice potresa na Banovini tek saniraju, zagrebački potres utjecao je i na tržište nekretnina.

Cijene kvadrata novogradnje osjetno rastu, a značajno je oslabjela potražnja za stanovima u centru grada.

Stanovi diljem Zagreba u 2020. su se kupovali odnosno prodavali za prosječno 1808 eura po metru kvadratnom. Napominjem da je to prosječna realizirana cijena u koju ulaze novogradnja koja je u praksi često skuplja, i stanovi u starijim zgradama koji su nešto povoljniji. Ujedno to znači i da je u odnosu na 2019., prosječni kvadrat stana u Zagrebu poskupio oko 8 posto.

Na razini cijele Hrvatske, prosječna realizirana cijena kvadrata je nešto jeftinijih 1630 eura, što je 6 posto skuplje nego u 2019. U taj prosjek ulazi i kvadrat stana od 700 eura u nekoj slavonskoj općini, ali i kvadrat od 5 tisuća eura u primjerice Splitu.

Da je unatoč skupljim cijenama kvadrata – hrvatsko tržište nekretnina zapravo u padu, najbolje pokazuju ovi podaci za Zagreb: U glavnom gradu se svake godine obavi se 10 tisuća transakcija dakle kupoprodaja stanova.

Procjenjuje se da je ih je u 2020. bilo 16 posto manje, prvenstveno zbog pandemije i gospodarskog pada koji je donijela, ali i zbog potresa. U pojedinim zagrebačkim četvrtima pogođenia potresom poput središta grada – promet je pao za više od 50 posto.

Kupci se dakle sve više okreću novogradnji, pa sam malo pročešljao oglasnike i cijene stanova u traženijim zagrebačkim naseljima – i uvjerio se da su daleko iznad onog službenog prosjeka. Prva je tu Trešnjevka – gdje se za stan od 42 kvadrata u novogradnji traži 113.000 eura, odnosno oko 2700 eura za kvadrat. Idemo dalje. Novi stan na Jarunu od 78 kvadrata prodavač cijeni 220 tisuća eura ili 2820 po kvadratu. Na drugoj strani grada, u naselju Ravnice, 100 kvadrata prodaje se za 240 tisuća eura ili 2376 po kvadratu. To su dakle tražene cijene, možda ih vješti kupci ispregovaraju i nešto jeftinije.

Ako ste se pitali koliko se godišnje zgrada i stanova izgradi u Hrvatskoj, zbrojili smo i te podatke po mjesecima. Državni zavod za statistiku kaže da je u 11 mjeseci 2020. izdano 4346 građevinskih dozvola za stambene zgrade, što podrazumijeva izgradnju više od 12. 800 stanova u istoj godini. Prosječna veličina im je 93 kvadrata. Znam, i meni zvuči puno – ali to je statistika, a znate što ponekad kažu o statistici, piše RTL.

Najnovije

Još iz rubrike