24.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Sukob policije i dvije tisuće ljudi: Migrantski bosanski lonac je eksplodirao, BiH...

Sukob policije i dvije tisuće ljudi: Migrantski bosanski lonac je eksplodirao, BiH traži pomoć

Migranti u BiH svakodnevno postaju sve agresivniji i ulijevaju strah i nesigurnost u živote građana BiH. U srijedu navečer, dogodio se najteži incident i sukob u okolici Sarajeva, u migrantskom kampu kod mjesta Blažuj, između migranata i policije, u kojem je sudjelovalo više od dvije tisuće migranata. Jake policijske snage morale su intervenirati kako bi smirile sukobe u kojima je bilo više desetaka ozlijeđenih, što je potvrdio i glasnogovornik sarajevske policije Mirza Hadžiabdić, piše Večernji list.

Hadžiabdić je kazao da su u sukobima koje su izazvali migranti u kampu kod mjesta Blažuj ozlijeđena najmanje dva policajca te jedan zaposlenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja upravlja tim prihvatnim centrom. Migranti su oštetili i dvadesetak policijskih vozila, a slike i snimke prikazuju prevrnute automobile s razbijenim staklima.

Izgredi su bili takvih razmjera da su morali intervenirati pripadnici posebnih policijskih postrojbi sa psima. Policija je privela desetke migranata zbog nasilnog ponašanja te se nad njima provodi istraga.

Iz policije su naveli da je došlo do međusobne tučnjave migranata, u vrijeme kada su pripadnici IOM-a vođu jedne od grupa u kampu pokušali izmjestiti da bi održali red u Blažuju.

Neslužbeno doznaje Večernji list iz policijske uprave Sarajevo da je zapravo skupina migranata koja je trebala biti premještena iz kampa klan koji je radio najviše problema na području sarajevskog kantona, od premlaćivanja građana, krađa…

Migranti su taj incident htjeli pretvoriti u sektaški i vjerski sukob. Naime, migrant iz Bangladeša kazao je da je do nereda došlo nakon što je jedan Iranac rekao loše stvari o poslaniku Muhammedu, a zatim su Afganistanci i Pakistanci došli i napravili problem i time htio reći da je zapravo sukob u kampu Blažuj izbio između sunita i šijita što je policija u Sarajevu odmah demantirala. Prema informacijama policije, sukob je izbio kada su djelatnici IOM-a pokušali iz kampa u Blažuju u drugi kamp prebaciti jednog od migranata koji je i ranije poticao izgrede.

– Radi se o migrantu koji je ustvari vođa jedne od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba – kazao je policijski glasnogovornik. U okolici Sarajeva dva su kampa s ilegalnim migrantima a njihov je kapacitet nešto veći od dvije i pol tisuće kreveta.

Izvršni urednik sarajevskog portala Klix.ba, Rijad Durkić, čiji su novinari odmah izašli na teren i izvještavali s lica mjesta, kazao je za Večernji list da su se dosad nezabilježeni neredi s migrantima dogodili u kampu koji se nalazi 15-ak kilometara od centra Sarajeva.

– Prema službenim podacima policije u neredima je u sudjelovalo dvije tisuće migranata, što je velika brojka. Ozlijeđena su dvojica policajaca, a više policijskih vozila je oštećeno. Ovakvi neredi još nisu zabilježeni otkad je BiH postala dio migrantske rute, odnosno otkad je migrantska kriza postala jedan od brojnih problema u društvu u BiH – govori Durkić ističući kako građani na sve gledaju sa zabrinutošću.

– Dosad su to bila pojedinačna krivična dijela, ali neredi ovog razmjera, sukobi s policijom, nisu se događali. Zabrinutost je time veća što je očito da se država sve teže nosi s migrantskom krizom, koja maha osobito uzima u Sarajevskoj i Unsko-sanskoj županiji. Još uvijek je aktualno pitanje što će biti s kampom Lipa kod Bihaća, a sinoćnje slike sigurno neće odobrovoljiti čelnike drugih općina da promjene stav po pitanju smještaja na svom području – uvjeren je Rijad Durkić ističući da si ti mladići u punoj snazi i u zadnje vrijeme postali su sve nervozniji.

– Najveća koncentracija migranata u BiH upravo je na području Sarajeva gdje ima oko četiri tisuće migranata. Kada gledamo Kladušu i Bihać oni zajedno imaju oko tri tisuće. To je veliki problem za BiH. Ne znam kako će država to riješiti – smatra Rijad Durkić koji se, kao i ostali građani pitaju da li je BiH danas postala hot spot migrantima.

Prema procjenama, u BiH se nalazi između sedam i devet tisuća migranata od kojih veliki broj pokušava prezimiti spavajući u napuštenim objektima, ali i u šumama u blizini granice s Hrvatskom. Migranti su nezadovoljni odnosom bosanskohercegovačkih vlasti prema njima, kao i činjenicom da im nije dozvoljen prelazak hrvatske granice, kako bi ušli u EU, kamo su i krenuli s Bliskog istoka i iz nekih afričkih zemalja, piše Večernji list.

Zastupnica FBiH otkrila iz kojih zemalja i koliko novaca stiže ilegalnim migrantima u BiH: Iz EU uplaćuju BiH državljanima

Najnovije

Još iz rubrike