7.3 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Zastupnica FBiH otkrila iz kojih zemalja i koliko novaca stiže ilegalnim migrantima...

Zastupnica FBiH otkrila iz kojih zemalja i koliko novaca stiže ilegalnim migrantima u BiH: Iz EU uplaćuju BiH državljanima

Bivša novinarka, danas BiH političarka Sanela Prašović Gadžo ( glavna tajnica Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), federalna parlamentarka i članica povjerenstva za sigurnost u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH) otkrila je zanimljive podatke o financiranju migranata koji preko BiH pokušavaju doći do razvijenih zemalja EU. Njezin prekjučerašnji post prenosimo u cijelosti:

Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima putem Western Uniona iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine ( 2018., 2019. i 2020.).

To je dio podataka koje sam pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Komisija za sigurnost PD PFBiH održati u Bihaću.
Kao članica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoja identifikacijske dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte.

Naime, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacijski dokument.

Na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost sukladno navedenom predložit ću i odredjene zaključke.

Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tijekom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u našu državu uplaćeno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM ili 179.527 USD.

Za 2019. i 2018. prikaz iznosa objavljujem u fotografiji ispod.

No, uz ukupne milijunske iznose iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje: Jesu li znali za novčane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tom većina odbija pokazati dokumente?

Ako nisu znali, evo sada znaju, pa ću svima u sistemu nadležnosti uputiti na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost poziv da počnu raditi svoj posao.

Nisam još uvijek dobila službeni podatak koliko otvorenih transakcijskih računa u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u državi, no zatražila sam i taj podatak i čekam informaciju.

Problem migranata u BiH je humanitarni no i sigurnosni i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao.

Njihova pasivnost je u mnogim segmentima nedopustiva jer ta pasivnost vodi direktno do pretvaranja BiH u parking za migrante.
Uz ovu temu o identificiranju i novcu, na sutrašnjoj sjednici Komisije za sigurnost ću govoriti i o potrebi uspostave sistema daktiloskopske i signaletičke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH a s ciljem prevencije kaznenih djela.
Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH i Western Unionu na suradnji, napisala je u prvom postu.

Nakon toga, u drugom postu, opisala je sastanak:

“Danas je održana sjednica Komisije za sigurnost PD Parlamenta FBiH.

Usvojili smo 6 zaključaka iznimno bitnih.

Zbog velikog interesa javnosti vezano za moju jučerašnju izjavu o milijunskim iznosima koji su putem transfera Western Uniona doznačeni u BiH iz Pakistana, Maroka, Afganistana i Iraka, želim kazati nekoliko stvari.

Komesar USK je potvrdio da su takvi novčani transferi operativno evidentirani i usmjereni za migrantsku populaciju u BiH.

Iznosi koji su kroz jednu tranšu dolazili za jednu osobu bili su i po 20, 30 pa čak i u dvije tranše u mjesec dana 50 tisuća KM!

Policijske agencije imaju saznanja i da su taj novac za migrante preuzimali državljani BiH a potom novac davali migrantima.

Veliki iznosi ( desetine tisuća KM) kroz jednu tranšu su stizali i iz država EU, kao sto su Belgija, Grčka… uplaćivani su osobama u BiH a potom su taj novac preuzimali migranti.

Nakon tih informacija od policije, Komisija za sigurnost je usvojila i zaključak kojim se pozivaju nadležne agencije u BiH da izvrše kontrolu svih novčanih tijekova koji se odnose na transfere novca koji dolaze u BiH putem Western uniona iz onih država iz kojih dolaze migranti koji borave u BiH.

Dalje, na današnjoj sjednici smo saznali i da predstavnik Granične policije BiH ne zna da BiH ima potpisan sporazum o readmisiji sa Srbijom! Gosp. Hofman je naime na sjednici ustvrdio kako BiH nema taj sporazum, odnosno da postoji stari sporazum s bivšom državom Srbijom i CG.

Osobno sam ga demantirala i priopćila mu da je gosp. Radončić kao ministar sigurnosti 2013.g. potpisao sporazum o readmisiji sa Srbijom. No, zanimljivo je da je tvrdnju da ne postoji sporazum sa Srbijom Hofman iznio tijekom govora o tome zašto BiH readmisijom ne vraća migrante u Srbiju kao sto ih Hrvatska vraća u BiH.

Komisija za sigurnost je pozvala državne institucije da počnu raditi svoj posao te da očekujemo od sigurnosnih agencija na svim razinama da uspostave učinkovit sistem koordinacije i usklade aktivnosti kontrole boravka i kretanja migranata. Od svih policijskih agencija se zahtijeva da u okviru svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti utvrđivanju identiteta migranata koje zatekne i kontrolira na svojem teritoriju.

Jutros smo posjetili kamp Lipa. U USK u kampu Lipa su samo dva radnika Službe za poslove sa strancima. Uvjeti u kojima borave migranti u ovom kampu su loši i neadekvatni i stanje se mora žurno popraviti. Komisija za sigurnost je stoga zatražila da IOM i UNHCR u sto kraćem vremenskom roku opremu i kontejnere iz Bire prenesu u kamp Lipa i da na human i adekvatan način zbrinu migrante.

Služba za poslove sa strancima BiH i Vlada USK donijeli su odluku da novinarske ekipe ne mogu ući u kamp Lipa. Oštro sam reagirala na uskraćivanje prava na rad i kršenje novinarskih sloboda i zatražila da se odmah takva odluka stavi izvan snage te da se novinarskim ekipama dopusti pristup i neometan rad. Zatražila sam to i kao potpredsjednica Komisije za informiranje.

Razgovarala sam sa migrantima u kampu Lipa. Ušla sam u šatore. Tu su osobe iz različitih država, koji donose svoje različite priče.

S dojmovima koje nosim u sebi želim završiti ovaj post vrlo jasno i direktno.

IOM mora osigurati adekvatan smještaj u kampu Lipa, prenijeti kontejnere.

Policijske agencije moraju zajednički i koordinirano spriječiti djelovanje onih koji na nezakonit način postupaju.
Sigurnost je ozbiljna priča. Preozbiljna priča.

O većini ovih tema govorila sam danas novinarima mnogobrojnih tv kuća. Zahvaljujem svima. Hvala i FTV na gostovanju u programu”, napisala je zastupnica.

Najnovije

Još iz rubrike