Lauc: Irsku čeka vrlo težak period, a to će se dogoditi upravo zato što su imali stroge mjere

Screenshot: HRT

Znanstvenik Gordan Lauc oglasio se na fb-u oko oštrih mjera stožera:

Čitam danas na portalima da bi “Irska imala veći rast da nisu imali mjere” i ne mogu vjerovati da je netko to mogao izgovoriti. Irska ima veći i brži rast od bilo druge zemlje ikada…

Sedmodnevni prosjek dnevnog broja potvrđenih slučajeva im se povećao s 1347 na 6050 u tjedan dana. Jako je teško zamisliti da može biti gore od toga. Hospitalizacije prate taj tempo, što potvrđuje da je rast stvaran. Nažalost današnji broj od 1500 hospitaliziranih bolesnika za koji kažu da je “beyond strain” je refleksija razine zaraze od prije cca tjedan dana, što znači da će se vjerojatno najmanje udvostručiti u sljedećih desetak dana. Porast hospitalizacija od 1000 do 3000 u Hrvatskoj je trajao 6 tjedana i omogućio je nam da paralelno podižemo kapacitet tako da nitko nije ostao bez potrebne liječničke skrbi. U Irskoj će se to dogoditi u dva do tri tjedna.

Nažalost Irsku čeka vrlo težak period, a to će se dogoditi upravo ZATO ŠTO SU IMALI STROGE mjere, posebice tijekom ljeta. Previše strogim mjerama Irska je vrhunac pandemije pogurala duboko u zimu kada je transmisija virusa brža, a bolest teža. Dok su u Hrvatskoj ljudi postupno dolazili kontaku s virusom, često i bez da su se razboljeli, a ipak su “trenirali” imuni sustav, u Irskoj je to koncentrirano u vrlo kratkom periodu. (da, to se dogodilo kad su malo popustili mjere, no i te njihove oslabljene mjere i dalje su bile puno strože od naših “strogih” mjera koje su sada na snazi – slika u komentaru)

Mi u Hrvatskoj imamo kult kritiziranja svega i svačega, no ono što je sada već vrlo jasno je da nas je naša Vlada uspjela provesti kroz pandemiju na način da smo sada u puno boljoj situaciji no većina Europe i za to im treba odati priznanje. Osobno se ne slažem s mjerama koje su stupile na snagu nakon 22.11, no te mjere su ipak puno manje štetne od onoga što ima velik broj drugih zemalja, a što su razni interesni krugovi i nama pokušavali nametnuti još od polovine listopada.

Stožer: Popuštanja mjera nema; Evo što kažu o Covid putovnicama, kampanji za cijepljenje…

Facebook Komentari