Stožer: Popuštanja mjera nema; Evo što kažu o Covid putovnicama, kampanji za cijepljenje…

U posljednja 24 sata zabilježeno je 230 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4976. Među njima je 2140 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 191 pacijenata. 131 u zadnja 24 sata je zaprimljen, 17 novih je na respiratoru. Preminulo je 35 osoba.

Na konferenciji Nacionalnog stožera Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji: “Na tjednoj bazi imamo pad od 14,5%. Incidencija trenutna je 366,4 u Hrvatskoj. Najnižu ima Dubrovačko-neretvanska, a najvišu Međimurska županija. Na 14. smo mjestu po incidenciji u EU. Što se tiče ukupne stope smrtnosti na 20. smo mjestu.

Udio pozitivnih u ukupno testiranim zadnjih 14 dana je 20,7. U Sisačko-moslovačkoj županiji cijepili smo 3.100 ljudi, u zdravstvu gotovo 13.000 djelatnika, a u domovima gotovo 15.000.”,prenosi N1.

Ministar Vili Beroš je rekao da bilježimo pozitivne epidemiološke trendove i da pada broj hospitaliziranih. Postepeno popušta pritisak na zdravstveni sustav. Niže brojke ukazuju na odgovornost građana i važnost epidemioloških mjera. Ne smijemo ugroziti ovaj trend iz mnogih razloga, a to je i treći val koji se događa u nekim zemljama. To je posljedica blagdanskih druženja, a kod nas i potresa. Ne smijemo se opustiti.

Preko 50% novih infekcija su zaraženi od asimptomatskih slučajeva, pokazuju istraživanja. To naglašava potrebu nošenja maski i održavanja distance. Kad je riječ o cijepljenju, jutros sam primio informaciju iz HALMED-a koja govori d je ocjena AstraZeneca završena u petak te da imaju neka pitanja. Pretpostavlja se da će odgovoriti na te upite početkom tjedna i predati formalni zahtjev za odobrenje, a da bi EMA suglasnost mogla dati između 25. i 29. siječnja.”

Alemka Markotić je istaknula da je značajno manji pritisak na zdravstveni sustav zadnjih tjedan dana što ohrabruje. Apelirala je na pridržavanje mjera da se taj trend zadrži: “Ohrabrujuće je da u drugim centrima s covid bolensicima ima pad bolesnih, pad onih na respiratoru, time očekujemo pad smrtnosti. Dobre vijesti su da je još u petak sveučilište u Teksasu Galveston pokazao da Pfizerovo cjepivo djeluje na nove mutante, a druga dobra vijest je od Moderne. Nakon četiri mjeseci antitijela u krvi su i dalje u visokoj razini. Kod nas informacije među ljudima koji su preboljeli govore o 8 mjeseci imuniteta. Ako se vratimo na cjepiva, za očekivati je da su istraživanja relevantna za oba cjepiva. Prema AstraZeneci bi se imunitet i nakon njihovog cjepiva trebao održavati i do godine dana, možda i više.

Strpimo se još dok je hladno, da se onda u proljeće i ljeto vratimo normalnijem životu.”

Modernino cjepivo

“Sutra stiže 3.600 od 4 tisuće planiranih doza, takvo je Modernino pakiranje. Ukupno je planirano u 1. i 2. mjesecu 52.000 Moderninog cjepiva. Dio od prve isporuke ide u Sisačko-moslavačku županiju, a dio žurnim službama.

Što se tiče kolegice Karin, imala je rizični kontakt prije nego se cijepila. Nakon toga je doznala da je osoba pozitivna i u petak je dobila simptome. To nije neuobičajeno jer ljudi ne znaju da su bili u kontaktu s pozitivnim. Ako obole, za vrijeme bolesti se neće cijepiti, nego će drugu dozu cjepiva dobiti kad prebole bolest. Ne bi trebalo biti problema ni posljedica iako je primila cjepivo za vrijeme inkubacije”, objasnio je Capak.

Pozitivni slučajevi u Sisačko-moslavačkoj županiji

O pozitivnim slučajevima Capak je rekao: “Svi koji su pozitivni stavljeni su izolaciju, poduzete su potrebne mjere. Imali smo povećani broj slučajeva među korisnicima za starije te nekoliko pozitivnih u smještaju, gdje su osobe ostale bez domova, te slučaj vatrogasaca koji su bili na intervencijama, njih 6 je bilo pozitivno.”

Obavezan PCR test na granici

“Ostaje obveza 48-satnog negativnog testa ili odlazak u samoizolalciju do negativnog testa. Oni koji dolaze iz Velike Britanija i Južnoafričke republike bit će obvezni doći s brzim testom, ali svejedno idu u samoizolaciju 14 dana, no nakon 7 dana mogu napraviti test i izaći iz izolacije ako je negativan”, rekao je Capak.

Davor Božinović je dodao: “Odluka koju ćemo donijeti 15. 1. bazirat će se na situaciji i kod nas i u okruženju. Sad ne razmatramo olakšavanje graničnih procedura.”

Ograničenje za one koji se nisu cijepili

“O tome se sad ne razgovara. Vidjet ćemo kako će se to riješiti na razini EU. Tu su dvije mogućnosti – unutarnji i vanjski. Na vanjski će utjecati cijeli niz faktora. Neke zrakoplovne kompanije su to najavile kao uvjet za prodaju karata, no o tome se sad ne razgovara”, rekao je Božinović.

Početak škole

“Početak i organizacija nastave u školama nikad nije bila predmetom odluka Nacionalnog stožera, nego posebnog Povjerenstva Ministarstva obrazovanja. U ovom trenutku je u tijeku sastanak ministra Fuchsa s predstavnicima Grada Zagreba, vidjet ćemo rezultate. Trenutno je izvjesno da će iz objektivnih razloga poseban izazov biti organizacija nastave na područjima pogođenim potresom. Ovaj tjedan bi mogao biti sastanak s predstavnicima osnivača, županima, kao u studenom. Postoji mogućnost decentraliziranih preporuka. Postoje argumenti za i protiv. Epidemiološka situacija je bolja, no još nije stabilna da nam dopusti preveliko opuštanje”, rekao je Božinović.

Cijepljenje

“Kampanja će obuhvatiti sve tipove medija”, rekao je Capak i dodao: “I neke poznate osobe će se htjeti javno cijepiti. Kad točno, ne znamo. Svi županijski zavodi su dobili vizuale za štampanje. Neki Zavodi za javno zdravstvo provode svoje kampanje, primjerice zadarski i splitski, sve je to dobro došlo. Saborski zastupnici su planirani za cijepljenje, upućen je dopis. To će vjerojatno biti organizirano početkom sljedećeg tjedna.”

“Ako se registrira AstraZeneca i ako dobijemo potrebne količine, sigurno će se cijepiti 50 posto stanovništa RH do ljeta. Toliko ćemo imati cjepiva. No, tabice se svakodnevno mijenjaju. Pfizer će nam isporučiti ukupno milijun i 690.000 doza, a planiran je bio milijun. Naravno da smo pazili da doze ne dođu prekasno. Moderna je ponudila dodatne doze u četvrtom kvartalu, no tad nam više nije potrebno. Pfizer je ponudio ranije pa smo uzeli njih”, objasnio je Capak.

O cijepljenju u Sisačko-moslavačkoj županiji govorio je Beroš: “Pokrenuli smo akciju preko odbora koji se bavi raspodjelom količine cjepiva i zbog događaja u SMŽ da nam se ubrzano dostavi više doza. Upućen je dopis svim ministrima zdravlja članicama EU gdje zahvaljujemo na njihovom pozitivnom stavu prema isporuci. Kad je riječ o količinama, ne znam reći točno, ali se radi o 100 do 200 tisuća doza koje bi bile ranije upućene u RH s obzirom na situaciju. Do kraja tjedna ćemo imati odgovor, ali načelno su zasad svi pozitivni.”

“Što se tiče zdravstvenih djelatnika koji u odbili cijepljenje, tek smo na prvoj trećini cijepljenja zdravstvenih djelatnika. Kad se približimo tome da imamo makar pola onih koje smo pitali žele li se cijepiti onda možemo govoriti o tome, sad je rano”, komentirao je Capak pristanak na cijepljenje među zdravstvenim djelatnicima.

Brzi testovi

O brzim antigenskim testovima Capak je rekao: “Možemo objavljivati pozitivitet samo za one brze antigenske testove koji su provjereni PCR-om. Ostale koje se koriste u svrhu screeninga, njih nema smisla koristiti osim kao rezultat završenog projekta. Objavit ćemo rezultate kad dobijemo od domova za starije jer je sad otprilike potrošeno tih 80 tisuća testova i sad očekujemo rezulatate. Brzi testovi se rade i u poduzećima, no još nije završeno.”

Covid putovnice

O ovoj je temi govorio Božinović: “Govorili smo o tome kako će države na nacionalnoj razini potaknuti da se što veći broj stanovnika cijepi. Nisam rekao da idemo ili ne idemo u tom smjeru. No, još je rana faza, još se radi o malim količinama cjepiva koje dolaze. Računamo, kad se odobri AstraZeneca, da je to game changer jer smo tu naručili i dobit ćemo cjepiva gotovo kao druga dva proizvođača zajedno. Što se tiče putovanja na razini EU, to će biti predmet razgovora, ne bih htio nešto prejudicirati. I ovi koji najavljuju, nisam siguran da je to postalo propis, no to su signali koji mogu koristiti, prenosi N1.

Facebook Komentari