Jedna županija planira otvoriti kafiće i restorane već 8. siječnja?

Od početka pandemije među najglasnijima protiv strogih protuepidemioloških mjera i zatvaranja su ugostitelji. Njih je, kažu, ova kriza dovela do ruba ekonomskog opstanka. Iako se ne nazire konačni kraj restriktivnih mjera koje su trenutno na snazi, čini se da bi dio ugostitelja mogao uskoro početi otvarati svoje objekte.

Kako piše Glas Istre, nedavno je načelnik istarskog Stožera civilne zaštite najavio da će za Istarsku županiju zatražiti izuzeće od nekih mjera od 8. siječnja, što znači da bi tada i ugostiteljski objekti mogli ponovo početi s radom.

Predsjednik Ceha ugostitelja Istarske županije Stanislav Briškoski potvrdio je da su razgovori upravo na tu temu bili u tijeku prošli utorak prijepodne, kad ih je prekinula vijest o potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Prvotni datum koji je bio definiran odnosio se na 21. prosinac, ali mjere su se nedefinirano nastavile i nakon toga, bez nekog određenog datuma do kad bi mogle biti na snazi. Svima nam je u interesu da se epidemiološka situacija popravi. Sad ćemo se zbog novonastale situacije svi fokusirati da što prije pomognemo na bilo koji način Petrinji, Sisku i okolnim mjestima, ali uskoro ćemo sjesti za stol s nadležnima i pregovarati o mogućnostima i datumu otvaranja.

Mislim da nas svih zanima što se planiralo napraviti zatvaranjem objekata i je li se to i ostvarilo, te da vidimo što ćemo i kako dalje. Ugostitelji više od 70, 80 dana nisu radili kako treba u 2020. godini, a siječanj i veljaču niti ne treba uzeti u obzir, to su uvijek dosta slabi mjeseci. I sa slabijom turističkom sezonom ipak nam je dobro išlo i sve je bilo u redu dok Istra nije sredinom kolovoza došla na crvenu listu. Tad se osjetio ekstreman pad gostiju koji nimalo nismo zaslužili, ni po čemu, kaže Briškoski.

Sadašnja situacija najavljuje nove državne i lokalne pomoći zatvorenim poduzetnicima i obrtnicima, a među njima se spominje i odgoda plaćanja obaveza koje imaju prema državi. No, to nije rješenje, smatra Briškoski.

– Odgoda na odgodu je samo odgađanje jedne lavine duga koji će se nakupiti zbog kamata, i u tom trenutku kada budemo morali početi plaćati te dugove, čekat će nas i ti zaostaci, i redovni troškovi, a tada nastaje katastrofa iz koje mnogi neće moći isplivati – pojašnjava. Među ugostiteljima se razgovara i o cjepivu, jer bi, kaže, svi željeli iduću turističku sezonu odraditi što normalnije i što duže.

Dodaje da je prije tjedan dana održan sastanak s ministricom turizma Nikolinom Brnjac gdje je jasno naglašeno da će se iduće godine turistička tržišta definitivno promatrati kroz prizmu zdravog ozračja. No, hoće li to značiti da će turističko-hotelijerske tvrtke, poduzetnici, obrtnici i ugostitelji uvjetovati svojim djelatnicima da se cijepe, za sad je prerano govoriti, prenosi Večernji.

Facebook Komentari