18.9 C
Zagreb
Naslovnica Hrvatska Oluja Bella stigla je do Hrvatske: Otoci su odsječeni, trajekt kod Zadra...

Oluja Bella stigla je do Hrvatske: Otoci su odsječeni, trajekt kod Zadra udario je u kopno, razina mora se podiže

Oluja Bella stigla je i do Hrvatske. Orkansko jugo svoju moć pokazuje cijelog dana, a upaljen i crveni meteoalarm. Otoci su odsječeni, trajekt kod Zadra udario je u kopno, razina mora se podiže, a zbog trudnice s Hvara digla se i lučka kapetanija.

Brod lučke kapetanije uspio se probiti po olujnom nevremenu, iz Hvara je prevezao trudnicu u splitsko rodilište.

”Najbitnije da ona bude dobro i da dijete bude kako treba i to je nama iz sveg srca i to je to”, kazao je Toni Mladinov iz Lučke kapetanije Split.

”Očekuje curicu i svi smo rekli da se mora zvati Bella. Po cikloni”, rekla je medicinska sestra Ivana Miloš.

Trajekt je pritisnut vjetrom udario u rivu pristaništa Gaženica. Oštećen mu je propeler. Na koncu je morao pristati u Zadar. Valovi nastavljaju divljati prema jugu, razbijajući plažu ispred dubrovačkog hotela.

Poplavljene su kuće u Rovinju, a more guta barke u Poreču.

”Očekivali smo nevrijeme, ali ne toliko. Baš je ružno”, izjavio je Mauro Draghicchio iz Poreča.

”Ćemo morati cijelu noć ovdje dežurati, brodovi su sigurni, corpi morti su dobri, valjda će proći sve u redu”, dodao je Draghicchio.

Valovi su sve jači. Miješaju brodice duž kvarnerske obale.

”Naša je barka danas zapela za ovo postolje dolje ispod gume i morali smo je malo gurnut kako bi je stavili u poziciju, jer je cijeli prednji dio bio skoro u vodi dolje”, komentirao je Marin Mazić iz Rijeke.

Promet Jadranom je u prekidu.

”Svi prekidi linija, pogotovo kad su trajektne linije u prekidu, od Rijeke do Dubrovnika, sve nam govori”, kazala je Jelena Ivulić, voditeljica agencije Jadrolinije.

Vatrogasci su spremni za intervencije. Na Krku dežuraju svi. To će biti vjerojatno rušenje stabala reklama, nečega što visi i prijeti da padne. A što se tiče bujičnih poplava, znamo da na nekim mjestima koja su bliže moru, da određene žile poplave, dovedu veću količinu vode di moramo reagirati.

A pripremaju se i Riječani. Stanovnici već svima poznate ulice, do tržnice, očekuju da more opet probije i razlije se na ceste.

”Prebacuju stolice, stanu na jednu pa prebace drugu naprijed. Stanu na drugu pa na treću, dok se ne izađe iz ulice. To je znači savjet za večeras? To je onaj tko misli izaći suh iz kuće će morati tako, onaj tko ide kući taj ide i mokar pa se kući presvuče”, rekao je Aris Šarunić iz Rijeke.

A dok jedni bježe od mora, drugi – u more.

”Nije me strah južine, to je izazov. To je poslastica dnevna, kao kolač poslije jela”, izjavio je Ivo Brbora iz Dubrovnik.

No desert tek slijedi i neće biti sladak. Najjači, orkanski udari juga očekuju se oko 21 sat, s plimom koja će poplaviti obalu, piše RTL.

FOTO Po jakom nevremenu prevezli trudnicu s Hvara u Split

Jako jugo nosilo trajekt u Zadru

Najnovije

Još iz rubrike