22.6 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Savjeti za siguran Božić u vrijeme pandemije covida-19

Savjeti za siguran Božić u vrijeme pandemije covida-19

Virus SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19 lako se prenosi u zatvorenim prostorima pa je poželjno biti oprezan i tijekom nadolazećih blagdana kako bi se zaštitili od zaraze.

Prilikom susreta s obitelji i prijateljima tijekom božićnih blagdana vrlo je važno da znamo kako smanjiti rizik od širenja virusa. Najsigurnija opcija je druženje na otvorenom, održavanje razmaka i druženje samo s osobama koje su dio vašeg “mjehurića”. No, još je nekoliko mjera koje vam pomoći da se zaštitite u vrijeme blagdana.

Nužno je osigurati protok svježeg zraka u zatvorenom prostoru kako bi smanjili rizik od zaraze koronavirusom, piše RTE.

Otvorite vrata i prozore kako bi svjež zrak mogao strujati kroz kuću. Ne trebate se smrzavati, ako otvorite prozor barem 10 cm i to može napraviti razliku. Uz to, možete koristiti i pročišćivač zraka.

Virus se lakše širi kad ste bliže zaraženoj osobi pa je važno držati razmak od dva metra kada su u vašoj blizini osobe koje nisu dio vašeg kućanstva.

Nosite zaštitnu masku, osim kad jedete ili pijete. Poznato je da pjevanje oslobađa puno više virusnih čestica nego razgovor pa ne biste trebali pjevati. Nemojte dijeliti posuđe i pribor za jelo. Redovito perite ruke kako bi ste se zaštitili.

Uz to, nije poželjno da provedete previše vremena s drugim osobama koje nisu dio vašeg kućanstva u zatvorenom prostoru. Povremeno se možete i kratko prošetati ili premjestiti u drugu sobu, prenosi N1.

Najnovije

Još iz rubrike