“Trojanski konj” za borbu protiv opake bolesti: Znanstvenici izumili čestice koje ubijaju stanice raka

Jedna od najnovijih metoda koju su znanstvenici napravili u liječenju raka, koristi napad skrivenog tzv. “trojanskog konja” za poticanje samouništenja stanica raka – i sve to bez uporabe bilo kakvih lijekova, piše Science alert.

Ključ tehnike je uporaba nanočestica presvučenih specifičnom aminokiselinom koja se naziva L-fenilalanin, jedna od nekoliko takvih kiselina na koje se stanice raka oslanjaju. L-fenilalanin se apsorbira iz mesa i mliječnih proizvoda. U testovima na miševima, nanočestica – nazvana Nano-pPAAM – ubila je stanice raka temeljito i učinkovito, predstavljajući se kao “prijateljska aminokiselina” prije nego što je stanice dovela do uništenja (baš kao trojanski konj).

Nanočestice uništavaju stanice raka, a susjedne zdrave stanice ostavljaju netaknutima. “Ovdje su svojstva Nano-pPAAM-a selektivna i ubijajuća svojstva suštinska i ne trebaju ih aktivirati nikakvi vanjski podražaji. Aminokiselina L-fenilalanin djeluje baš kao Trojanski konj”, kaže znanstvenik Dalton Tay sa tehnološkog sveučilišta Nanyang u Singapuru.

Podaci pokazuju da Nano-pPAAM ubija oko 80 posto stanica karcinoma dojke, kože i želuca kod miševa, otprilike jednako kao što to radi kemoterapija (ali bez svih nuspojava), prenosi RTL.

Studija je zasad provedena samo na miševima, ali daje obećavajuće rezultate, prenosi Science alert.

Facebook Komentari