Žene u Hrvatskoj trebale bi izbjegavati odlazak u starosnu mirovinu s prvim danom 2021., a ovo je razlog

Žene u Hrvatskoj trebale bi izbjegavati odlazak u starosnu mirovinu u prvim danima sljedeće godine uz prethodno davanje otkaza jer mogu tri mjeseca ostati bez prihoda.

Ako to naprave mogu izgubiti pravo i na plaću, i na mirovinu te ostati nezaposlene, a to im prijeti zato što se radni vijek za žene svake godine zakonski produljuje za tri mjeseca i zato što u Zakonu o mirovinskom osiguranju i pratećim propisima ima propusta koji ženama ne idu u prilog, tvrde stručnjaci, a piše Novi list.

To su objašnjeno vrlo jasno, ako žena do kraja ove godine navrši propisane uvjete starosti, a sada su to 62 godine i tri mjeseca, žena bi mogla odlučiti raditi do 31. prosinca, a u mirovinu ući od 1. siječnja, no pravnik Stjepan Androić naglašava da se u tom krije zamka.

“Ako žena odluči raditi do kraja godine, do 31. prosinca, jer želi da joj u prosjek plaće za određivanje mirovine uđe u obračun i plaća ostvarena u posljednjoj godini rada, osiguranica u sljedećoj 2021. godini više ne ispunjava uvjete jer nema u toj godini doživljenih 62 godine i šest mjeseci, te će osoba morati raditi još tri mjeseca”, objašnjava.

Ništa bolja odluka nije ako osoba odluči otiću u mirovinu posljednjeg dana ove godine, jer će ona biti zakinuta jer joj u visinu mirovine neće ući povoljnija plaća iz 2020.

Rješenje je nastavi raditi još tri mjeseca, ako je u prilici, kako bi ispunila produljene uvjete za odlazak u starosnu miroivnu koji vrijede za 2021. godinu. Još veće glavobolje imat će ako svoje zaposlenje otkaže posljednjeg dana ove godine. Tako će tijekom nekoliko mjeseci izgubiti prihode, prenosi RTL.

Facebook Komentari