Ćorić komentirao poreznu reformu: Kritiziraju oni koji najmanje znaju

Screenshot: N1

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, komentirao je poreznu reformu.

U prvo saborsko čitanje upućeni su prijedlozi izmjena zakona o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

“Ovaj krug porezne reforme od 1.1.2021. samo je još jedan pokazatelj kredibiliteta vlade i naših najava u programskoj shemi HDZ-a u smjeru smanjenja poreza na dohodak, ali i drugih poreza”, rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja gostujući u Dnevniku HRT-a.

“Kod poreza na dobit učinit će da najveći dio naših građana to osjeti kroz povećanje svojih primanja s jedne strane, a s druge strane da poduzećima od njihove dobiti ostane više za daljnje investiranje, rekao je i istaknuo da tako ostvaruju svoj cilj – povećanje agregatne potražnje i dodatni impuls gospodarskom oporavku u 2021. godini”, dodao je.

Osvrnuvši se na kritike oporbe rekao je da kritike dolaze od onih koji najmanje znaju.

“U relativnim odnosima rasterećenje će biti veće za one skupine s nižim primanjima. Ako pričamo o osobama koje imaju iznimno visoke prihode to će značiti i veći apsolutni iznos, međutim kad govorimo o relativnim iznosima u Hrvatskoj imamo sustav indirektne progresije”, rekao je ministar Ćorić.

Na pitanje hoće li se sljedeće godine smanjiti stopa PDV-a Ćorić je rekao kako 2021. godina ne daje manevarski prostor za smanjenje stope PDV-a, ali dodao je da se nada da će se naredne godine otvoriti prostor za smanjenje PDV-a s obzirom na činjenicu da je u ovom trenutku 25 posto, prenosi N1.

Share This Article