14.8 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Kako to drugi vide: Bijesni muškarci su muževni, odlučni i snažni, dok...

Kako to drugi vide: Bijesni muškarci su muževni, odlučni i snažni, dok su ljutite žene naprosto histerične

Istraživači su testirali 210 studenata tako što su simulirali sudsku parnicu. Podijelili su ih u skupine po šestero i dali im dokaze, a oni su poput odvjetnika trebali dati sve od sebe da svojega klijenta oslobode optužbe. Jednom je vođa skupine bila žena, drugi put muškarac, prenose 24sata.

Nakon donošenja “presude”, istraživači su ocijenili koliko su osjećajni, ljutiti, utjecajni, iskreni, omiljeni, kompetentni i racionalni bili sudionici u iznošenju stavova. Zaključak je istraživanja da je u slučaju u kojem je žena iskazivala ljutnju i bijes, ona gubila utjecaj, kredibilitet i podršku, dok je muškarac u istoj situaciji dobivao na važnosti.

‘Bijesni muškarci su muževni, odlučni i snažni, dok su ljutite žene naprosto histerične – barem je takva percepcija ženskog i muškog ponašanja. Dok će žene nerijetko biti osuđivane ili promatrane kao napadne ako jasno i glasno kažu svoje mišljenje, za isto to će pripadnici jačeg spola biti nagrađeni’, zaključak je studije Sveučilišta Arizona.

– Iskazivanjem bijesa muškarcima raste utjecaj, dok ženama pada. Ovi različiti učinci daju do znanja kako žensko mišljenje još uvijek nije relevantno u donošenju društveno važnih odluka – kazali su istraživači.

Tenisačica Serena Williams prije nekoliko godina je bila kažnjena u iznosu od gotovo 555.000 kuna jer je za vrijeme meča izgubila kontrolu i počela urlati na linijsku sutkinju. Kasnije je izjavila kako bi se taj postupak tretirao potpuno drugačije da je u pitanju bio muškarac, prenosi Daily Mail.

Najnovije

Još iz rubrike