28.7 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava I djeca ponekad žele biti sama, nemojte im stalno dosađivati

I djeca ponekad žele biti sama, nemojte im stalno dosađivati

Ruska psihologinja Katerina Murashova napravila je eksperiment sa 68 adolescenata (od 12 do 18 godina). Morali su provesti osam sati bez prijatelja ili gadgeta. Samo troje njih uspjelo se nositi s ovim zadatkom dok su svi ostali sudionici bili jako loši, nisu se znali zabaviti.

Starija djeca se trebaju učiti ponekad biti sami sa sobom i naći si zabavu. Ukoliko dijete ne razvije tu vještinu, neće se moći koncentrirati na vlastite emocije jer ih stalno nešto ometa. Kada odrastu, takva djeca znaju početi paničariti kada se dogodi nešto jednostavno, poput telefona kojemu je baterija pri kraju.

Razgovarajte sa svojim djetetom i provodite vrijeme zajedno. Dopustite mu upotrebu gadgeta određeno vrijeme. Naučite ih da znaju što vole, a što ne. Pomozite im da pronađu hobije koji nisu povezani s mobitelima ili računalima. Također, kada su mala, pustite djecu da se sami zaigraju i tada ih nemojte ometati. Svatko ponekad treba prostora za sebe, pa tako i djeca.

Također, za zdrav psihički razvoj važno je pustiti mališane da se ponekad dosađuju, stoga im nemojte stalno pokušavati pronaći zabavu, govoriti im kako da se igraju… Suzdržite se od toga da budete previše zaštitnički usmjereni. Pustite njihovim mislima da lutaju i ne prekidajte ih svako malo. Dosađivanje je zapravo zdravo, smatraju stručnjaci, prenose 24sata.

Djeca roditelja koji stalno lebde iznad njih i govore ima što da rade, slabije se nose sa izazovima odrastanja. Osim toga, teže im je graditi prijateljske odnose, pokazalo je to istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Minnesota.

Zaključili da takav odnos roditelja zapravo može rezultirati time da djeca imaju problema u školi, počnu se loše ponašati, slabije učiti, teško im se koncentrirati, počnu se inatiti, stvarati probleme…

Promatrali su 422 djece iz SAD-a kroz osam godina i ocjenjivali ih – u dobi od dvije godine, pet i deset. Bilježili su i zapažanja kod interakcije djece i roditelja. Zapazili su kako djeca, kojoj roditelji stalno govore što im je činiti, slabije kontroliraju svoje emocije i lošije se ponašaju, prenosi Daily Mail.

Najnovije

Još iz rubrike