29.4 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Blagodati jutarnjeg treninga: Dobar osjećaj koji traje i traje...

Blagodati jutarnjeg treninga: Dobar osjećaj koji traje i traje…

Mišići imaju svoj bioritam, a rezultat toga je da bolje funkcioniraju tijekom dana (danjeg svjetla) nego noću. Stoga znanstvenici više preporučuju jutarnji trening jer su mišići tada najodmorniji i najsposobniji da iskoriste povećan dotok kisika za energiju te odgovore i na intenzivnije podražaje, poput treninga.

Osim toga, istraživanje s američkog Sveučilišta Brigham Young pokazalo je da čak 45 minuta umjerene do snažne vježbe u jutarnjim satima može smanjiti potrebe za hranom – odmah nakon treninga, ali i tijekom ostatka dana. Ispitanici u tom istraživanju nisu nadoknađivali potrošnju energije jedući više tijekom dana.

Jutarnja je tjelovježba također povećala i ukupnu tjelesnu aktivnost tijekom dana, a to sugerira da vježbanje ujutro može pomoći da ostanete u pokretu i nakon treninga. Također, jutarnji trening olakšava vježbanje i tijekom provođenja dijete. Istraživanja su pokazala da je jutarnje vježbanje na prazan želudac dobro za sprečavanje debljanja (pretilosti) i inzulinske rezistencije.

Jedno od objašnjenja je da simpatički živčani sustav, kojeg “aktivira” vježbanje i nedostatak hrane, zapravo kontrolira metabolizam sagorijevanja masnoća.

Kombinacijom posta i vježbanja povećava se utjecaj katalizatora (spojevi koji ubrzavaju kemijske reakcije) koji “prisiljavaju” razgradnju i iskorištavanje masti i glikogena za energiju. Ako pak imate problema s vježbanjem na prazan želudac, možete uzeti 20 grama brzoapsorbirajućih proteina, poput kvalitetnog koncentrata proteina sirutke, i to 30 minuta prije treninga, savjetuju fitness stručnjaci.

Vježbanje u kasnim večernjim satima može poremetiti san zbog manjka melatonina. No studija iz 2011. pokazala je da su ljudi koji su povremeno uvečer intenzivno vježbali 35 minuta normalno usnivali i kad su vježbali i kad nisu.

Ako niste sigurni u koje doba dana vam najviše odgovara vježbati, napravite nekoliko eksperimenata. Probajte jedan mjesec vježbati ujutro, pa mjesec dana popodne te na kraju odlučite koji vam termin bolje odgovara, pišu 24sata.

Najnovije

Još iz rubrike