Američki BDP strmoglavio se kao nikad u povijesti, ali očekuje se jednako rekordni povratak

Rekordan pad američkog gospodarstva u proljeće, u periodu od travnja do kraja lipnja, uzrokovan je zatvaranjem zbog epidemije koronavirusa. Američki BDP, kako je objavilo američki ministarstvo trgovine, pao je za 31,4 posto, što je samo malo manje od 31,7 posto, koliko se predviđalo prošli mjesec, javlja AP.

To je najveći pad američkog BDP-a u jednom tromjesječju od 1958. godine kada je BDP pao za 10 posto.

Ekonomisti, međutim, vjeruju da će se najveće svjetsko gospodarstvo u trećem kvartalu koji ovih dana završava i oporaviti rekordnim kvartalnim skokom od oko 30 posto nakon što je došlo do otvaranja gospodarstva te su se ljudi vratili na posao, a trgovine i restorani i drugi biznisi su otvoreni. Takvo bi kretanje BDP-a također srušilo rekord od 16,7 posto, rast zabilježen davne 1950.

Podatak o rastu BDP-a izuzetno je važan predsjedniku Donaldu Trumpu koji pokušava dobiti drugi mandat na izvorima u studenom. Vlada će podatke za treći kvartal objaviti tik pred izbore, 29. listopada, a ekonomisti predviđaju da na godišnjoj razini gospodarstvo neće rasti, nego da će u posljednjem kvartalu rast stati na 4 posto, a ovisno o situaciji s epidemijom koronavirusa, može doći i do ponovnog klizanja u negativno područje, prenosi RTL.

Facebook Komentari