Pojavila se lažna vijest da je umro Stjepan Mesić: Evo tko stoji iza svega

“Stjepan Mesić je umro”, glasio je tweet koji je na svom računu – tako je izgledalo – danas objavio potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Naravno da nije umro, kazali su iz ureda bivšeg predsjednika, a koju minutu kasnije otkrio se pravi autor objave i autor lažnog Miloševićevog profila – talijanski učitelj, bivši novinar, prevarant, troler i kralj lažnih vijesti Tommaso Debenedetti.

Jako je dobro poznat jer su se njegovi lažni profili dužnosnika i lažne objave društvenim mrežama širili kao požar te su ih preuzimali i vodeći svjetski mediji. Specijaliziran je za smrti – tako je s lažnog profila ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković javio da je umro Ratko Mladić, s profila kardinala Bertona da je preminuo papa Benedikt XVI., dok je tadašnji talijanski premijer Mario Monti javio tada lažnu vijest o smrti Fidela Castra.

Kaže kako to radi kako bi pokazao kako su društvene mreže nepouzdane kao izvor vijesti i da Twitter jako dobro funkcionira kad je riječ o smrti. Naravno, u takvom nesigurnom prostoru, postavlja se pitanje imitira li netko Debenedettija i njegov modus operandi koji je zapravo lako prepoznatljiv: otvara Twitter profil dužnosnika ili osobe koja do tad nije bila na toj društvenoj mreži, nakon 20-ak sati objavi lažnu vijest, a sat vremena kasnije napiše sad već legendarnu rečenica: Ovo je lažni račun koji je otvorio talijanski novinar Tommaso Debenedetti.

Pravi Tommaso, učitelj iz Rima i otac dvoje djece, karijeru “prevaranta” počeo je i prije Twitter epizode. U talijanskim novinama objavljivao je lažne intervjue s piscima, poput Johna Grishama, Arthura Millera, Gore Vidala, Tonija Morrisona, Dereka Walcotta i Philipa Rotha. Upravo ga je ovaj zadnji razotkrio kad su u fokus javnosti došle navodne Rothove kritike tadašnjeg predsjednika Barracka Obame u listu Libero, a američki pisac posvjedočio da nikad nije ni čuo ni vidio talijanskog novinara, a kamoli mu dao intervju.

Debenedetti je negirao da je običan prevarant koji isporučuje izmišljene intervjue za novac jer je dobivao između 20 i 40 eura po intervjuu.

– Želio sam vidjeti koliko su talijanski mediji slabi. Talijanski tisak nikad ništa ne provjerava, pogotovo ako objavljuju nešto što je blisko njihovoj političkoj liniji, kao što je desno orijentirani list Libero prigrlio kritike na račun Obame – kazao je u intervjuu britanskom Guardianu. Nakon toga, pozornost usmjerava na internet, prvo preko prevara emailovima, a onda preko Twittera.

Debenedetti je tako “pokopao” i J. K. Rowling, njegov lažni profil premijera Montija pratio je predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, a kad se 2012. predstavio kao ruski ministar obrane i napisao da je poginuo predsjednik Sirije Bashar al-Asad, nastala je panika na burzama zbog čega je na kraju, doduše kratkotrajno, porasla cijena nafte. – Društvene su mreže izvor informacija koji je najteže provjeriti, ali im mediji vjeruju zbog potrebe za brzinom – kazao je De Benedetti.

Industrija lažnih tweetova raste, a unatoč tomu što Twitter verificira račune i pored provjerenih profila stavlja plavu zvjezdicu s kvačicom, korisnici, među kojima su mnogi dužnosnici i vlade, i dalje u velikom broju vjeruju svakom profilu. Ovaj lažni profil Borisa Miloševića nije ima oznaku da je verificiran, ali ga je svejedno, u manje od dana, zapratila Vlada RH, MUP i brojni domaći političari, dužnosnici i mediji.

Ipak, jučerašnja lažna vijest o navodnoj smrti Stipe Mesića ipak nije završila na naslovnicama domaćih portala jer su je novinari – provjerili, piše Večernji.

Share This Article