0.9 C
Zagreb
Naslovnica Život i zabava Koristili ste pastu za zube kako bi isušili prištiće: Evo zašto to...

Koristili ste pastu za zube kako bi isušili prištiće: Evo zašto to više ne biste trebali raditi

Jedan od najstarijih beauty savjeta je i onaj da bismo trebali staviti pastu za zube na prištić kako bismo ga isušili i kako bi on što prije prošao. Čak i neke celebrity dame poput Gigi Hadid tvrde da im je ovo omiljeni beauty trik, no, bez sumnje, ipak je riječ o jednom od savjeta koje bi definitivno trebalo zaobići. Dermatolozi su za Byrdie objasnili zašto stavljanje paste za zube na prištiće nije nimalo dobra ideja.

Cilj stavljanja paste za zube na prištić je taj da se on osuši, a ideja je potaknuta činjenicom da akne sadrže ulje pa mnogi vjeruju da će suhoća paste za zube potaknuti ih da “nestanu”. Ipak, dermatolozi kažu kako je to samo mit. Istina je da pasta za zube sadrži sastojke koji suše, no riječ je o sodi bikarboni, alkoholu, vodikovom peroksidu i natrijev lauret sulfatu. Mnogi od njih dio su i formula proizvoda za njegu kože, no problem je kad se kombiniraju u formulama proizvoda koji ipak nisu namijenjeni njezi kože, osobito njezi lica.

– Treba imati na umu da su zubi među najčvršćim tvarima u našem tijelu, a koža je upravo dijametralno suprotna – nevjerojatno osjetljiva i sklona iritacijama pa upotreba paste za zube na koži može poremetiti pH ravnotežu kože i jako je iritirati. Kad dođe do poremećaja pH vrijednosti, može doći do neugodnih pojava poput rozaceje i ekcema, tvrde dermatolozi za Byrdie.

Antibakterijska svojstva paste za zube također pogoduju mitu da je dobra u borbi protiv akni, no i s tim treba biti oprezan jer pasta za zube sadržava triklozan, antibakterijsko sredstvo za koje se smatralo da ubija bakterije koje uzrokuju akne. Zvuči dobro u teoriji, no triklozan je zabranjen u kozmetičkim proizvodima zbog pitanja o njegovoj sigurnosti, kažu dermatolozi.

Korištenje paste za zube na licu može dovesti do perioralnog dermatitisa za kojeg je karakterističan upaljeni, crveni osip oko nosa i oko usta. Točan uzrok još nije poznat, no smatra se da neki sastojci u proizvodima koje koristimo mogu biti “okidači”. U tu skupinu spadaju i flouoridi, jedan od glavnih sastojaka dentalne higijene i osnovna komponenta mnogih pasti za zube.

Čak i ako imate sreće pa niste skloni niti jednom od navedenog stanja i pojavi na koži, mnogi sastojci u pasti za zube mogu izazvati alergijske reakcije ako se primijene izravno na kožu, tvrde dermatolozi za Byrdie i dodaju da može doći do pojave crvenila, svrbeža i oticanja područja na koje je proizvod nanesen, piše Večernji list.

Najnovije

Još iz rubrike