VIDEO Evo što o korona virusu kaže mikrobiolog koji je 1976. otkrio ebolu

Profesor Peter Piot, jedan od vodećih svjetskih mikrobiologa, rekao je da je novi soj koronavirusa “mnogo, mnogo gori od ebole”.

Piot, koji je 1976. otkrio ebolu, rekao je da je Covid-19 od ebole opasniji zbog lakoće kojom se širi.

“Da biste se zarazili ebolom, morate imati izuzetno bliski kontakt sa zaraženom osobom. Ljudi je se jako boje, ebole, ali ju je obično vrlo lako obuzdati”, rekao je Piot.

“[Covid-19] je zabrinjavajuć jer se radi o virusu koji se širi dišnim putevima. Vrlo je zarazan jer u grlu postoji mnogo virusa tako da se možete zaraziti tijekom razgovora sa zaraženom osobom”, dodao je, prenosi dnevnik.hr.

Profesor Piot otkrio je virus ebole u Zairu radeći na Institutu za tropsku medicinu u Antwerpenu u Belgiji.

Prosječna stopa smrtnosti kod ebole je od 50%, iako je u nekim ranijim slučajevima bila čak 90%.

U međuvremenu s COVID-19, prava stopa smrtnosti nije poznata. Stručnjaci procjenjuju da je to oko 1%.

Profesor Piot rekao je da svijet ulazi u “novu fazu” izbijanja koronavirusa i da je to sada “uistinu pandemija”.

Kritizirao je odluku Donalda Trumpa da uvede zabranu putovanja za SAD iz kopnene Europe, opisujući to kao “prilično bizaran” potez, piše Sky news.

“SAD imaju prijenos unutar zemlje, puno slučajeva”, rekao je.

“Mogu samo pomisliti da je to politička odluka. Teško je zamisliti da bi to imalo utjecaja.”

Baveći se situacijom u Velikoj Britaniji, rekao je da će se Velika Britanija “vrlo vjerojatno” naći usred “ozbiljne epidemije” koronavirusa do Uskrsa, a “do tada će vjerojatno biti više od 10 000 slučajeva”.

U ovom trenutku postoji 590 slučajeva u Velikoj Britaniji, a 10 smrtnih slučajeva povezano je s COVID-19.

Profesor Piot govorio je prije nego što je vlada objavila da prelazi na drugu fazu svog odgovora u četiri faze COVID-19.

Faza “odgode” uključuje mjere socijalnog distanciranja poput potencijalno zatvaranja škola i otkazivanja sportskih natjecanja.

Profesor Piot upozorio je da je potrebno razmisliti o “implikacijama svake mjere”.

“U ovom su slučaju COVID-19 djeca manje pogođena”, rekao je, pozivajući se na mogućnost zatvaranja škola.

“Ali pitanje koje imam je, budući da sam djed, tko će se brinuti za tu djecu? Moramo razmisliti. Ali dobra vijest u ovoj zemlji je da su sve odluke utemeljene na vrlo čvrstim znanstvenim savjetima.”

Kazao je da je zaštita starijih osoba i onih s problematičnim zdravstvenim stanjima, koji su najviše izloženi riziku od COVID-19, “najveći prioritet” jer broj slučajeva i dalje raste.

Na pitanje kako zaštititi starije osobe, profesor Piot je odgovorio: “Mislim da bismo trebali dobro razmisliti koga posjetiti, koga primiti kao posjetitelje, čak i u domove za starije i staračke domove.”Stvarno bismo trebali biti sigurni da tamošnje osoblje zna sve o zaštiti starijih osoba”.

“Moramo razmišljati i o kontaktima bake i djeda i djece. Ne znamo koliko je to rizično, ali ja bih to tako bih učinio.”

Na primjer, ako imate 80 godina, ne bi išli na nogometnu utakmicu Premier lige, gdje su sve velike gužve. Ili u podzemnu željeznicu, ako je moguće, objasnio je.

“To su vrste prilično jednostavnih mjera koje se mogu poduzeti. Ali izbjegavanje velikih gužvi općenito. Zatvaranje škola i rad od kuće za starije osobe je nebitan. Budući da nisu u školi, nisu u poslu ili u društvu. O tome mislim da trebamo voditi rasprave, također unutar obitelji. A također se pobrinuti da ih ne izoliramo i da budu usamljeni jer moramo osigurati da postoji sustav podrške. To je dobra ravnoteža, ali izvediva.”, pojasnio je mikrobiolog koji je otkrio ebolu.

Za Uskrs, u vrijeme kada se nekoliko generacija obitelji često okuplja kako bi se družili, profesor Piot, i sam djed, rekao je da će se još uvijek družiti sa svojim voljenima.

Ali dodao je: “Neće biti zagrljaja, rukovanja. Moramo se držati neke udaljenosti”. “Ali s djecom koja skaču na bakinom krilu, to će biti malo komplicirano.”

Kad mu je novinar rekao reda je neki oblik kontakta tijekom takvih okupljanja “neizbježan”, profesor Piot je odgovorio: “Rekao bih da bih za starije ljude koji imaju neki imunološki nedostatak ili neku ozbiljnu bolest, dijabetes, kardiovaskularnu bolest, da trebaju biti vrlo oprezni i da sam na njihovom mjestu kontakt bih organizirao putem WhatsAppa itd. ”

Gledajući na duži rok, profesor Piot je rekao da je moguće da će postojati “učinkovita terapija” za COVID-19 sljedećeg mjeseca.

Istraživanje se provodi na pacijentima s koronavirusom, rekao je, koristeći antivirusne lijekove koji su se koristili za HIV infekcije i ebolu.

No, upozorio je kako će potraga za cjepivom protiv COVID-19 potrajati “puno duže”.

Facebook Komentari