Globalni burzovni krah: Koronavirus i Trumpova zabrana putovanja iz Europe za SAD izazvali slom

Na burzama diljem svijeta u četvrtak su zabilježeni gubici kakvi nisu viđeni još od velikog loma 1987. godine i tzv. crnog ponedjeljka. Na krilima sve lošijih vijesti o koronavirusu, a poglavito zbog uvođenja restrikcija na putovanja iz dobrog dijela Europe za SAD koje je naredio američki predsjednik Donald Trump, ključni indeksi na najvećim tržištima kapitala doživjeli seu sveobuhvatan sunovrat.

Na Wall Streetu je Dow Jones Industrials potonuo za više od 2.000 bodova, odnosno čak 10 posto, unatoč potezu njujorškog ogranka američkih Federalnih rezervi da ubrizga dodatni novac na tržište američkih obveznica u pokušaju stabilizacije poljuljanog tržišta.

Indeks Standard & Poor’s 500 pao je za više od 9.5 posto i dodatno utonuo u ‘medvjeđi’ teritorij, što je termin koji se koristi za situaciju kada bude zabilježen pad najmanje 20 posto ispod rekordno visoke razine.

Nešto ranije, ključni indeks na londonskoj burzi FTSE-100 pao je za više od 10 posto, što je također najviše od sloma 1987. godine. Kako javlja BBC, u samo jednom danu ‘izbrisano’ je više od 160 milijardi funti.

– Ovo sasvim sigurno možemo nazvati burzovnim krahom, ali pitanje je hoće li ovo izazvati recesiju, izjavila je analitičarka Supriya Menon ua BBC.

I u Londonu je za pad ponajprije odgovoran spomenuti potez Donalda Trumpa, a sve je dodatno potonulo u crveno nakon što je Europska centralna banka objavila da zasad nema namjeru rezati ključnu kamatnu stopu.

Među najvećim gubitnicima bile su prijevozničke kompanije, na koje će Trumpova naredba o jednomjesečnoj obustavi svih putovanja iz Europe za SAD najdirektnije utjecati. Cijena nafte u četvrtak je pala za 7 posto na 33 dolara po barelu, piše Jutarnji list.

Sam Trump uvjeren je da su gubici na burzama samo privremeni.

– Da, ovo je velik udarac, ali sve će se vratiti prema gore, i to u velikom stilu i u pravom trenutku, izjavio je američki predsjednik.

Facebook Komentari