Progresivno: Predsjednik Milanović pokreće javni linč protiv maškara u Imotskom, Bauk piše kaznenu prijavu

Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na svom Facebook profilu i oštro osudio paljenjenje lutki istospolnih partnera s djetetom.

– Simbolično paljenje istospolnih partnera s udomljenim djetetom u Imotskom žalostan je, nehuman i posve neprihvatljiv čin pod krinkom karnevalskih Bakovih svečanosti. Organizatori koji su upriličili taj sramotan događaj, pozivajući se pri tome na tradiciju, zaslužuju najoštriju osudu javnosti jer mržnja prema drukčijima, netolerancija i nehumanost nisu i neće biti hrvatska tradicija. Tražim njihovu javnu ispriku i reakciju nadležnih institucija, pogotovo što su događaj gledala brojna djeca i tako svjedočila širenju mržnje i poticanju nasilja, napisao je predsjednik Milanović, prenosi HRT.

Ovaj čin oštro osuđuje i udruga Dugine obitelji. U priopćenju navode da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom radi počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

– Okolnost da je spaljivanje figure koja simbolički prikazuje gej par s djetetom počinjeno u sklopu karnevala ne može otkloniti odgovornost počinitelja pozivanjem na narodni običaj ili neozbiljnost događaja budući da nije riječ o uobičajenoj društvenoj kritici političara ili drugih nedodirljivih elita, već se paljenjem gej para, i što je najgore, djeteta, direktno poziva na mržnju prema manjinskim i često diskriminiranim skupinama u društvu, pišu u priopćenju.

– Zastrašujući prizori iz Imotskog nikako se ne mogu opravdati karnevalskim običajima. Ovo je za svaku osudu, kakva poruka se šalje našoj djeci, djeci koja danas u hrvatskoj odrastaju sa svojim lezbijskim majkama ili gej očevima? Kakva poruka se šalje djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, da ih je ok spaliti zato što neka odrasla osoba ne može shvatiti da im netko želi pomoći da svoje djetinjstvo ne provedu u domu?” komentirao je koordinator udruge Daniel Martinović.

SDP-ov Arsen Bauk najavio je podizanje kaznene prijave.

VIDEO Imoćani spalili “Nakaradnu obitelj s djetetom Nenadom Stazićem”

Spalili Milanovića i Tita, javio se gradonačelnik HDZ-ovac kojem je to neprihvatljivo

Facebook Komentari