Vakula najavio promjenu vremena za vikend

Ad

I u petak će vrijeme diljem Hrvatske biti stabilno, ali to u hladnom dijelu godine, tijekom “vladavine” polja visokog tlaka zraka, ne znači i svima povoljno.

Dok će se osobito u gorju i na Jadranu moći uživati u barem djelomice sunčanom vremenu, gdjekad i vedrom, te za siječanj ugodno toplom – magla, smog i temperaturni “minusi” nastavit će remetili aktivnosti na otvorenome u nizinama središnje i istočne Hrvatske, pri čemu će kvaliteta zraka ponovno u mnogim mjestima biti “loša”, ponegdje i “vrlo loša”, pa valja slušati preporuke nadležnih institucija, piše HRT-ov Zoran Vakula.

Za vikend slijedi promjena vremena – ni osobito jaka ni dugotrajna – ali dovoljna da barem malo promiješa i “osvježi” dosadašnji prilično “ustajali” zrak te da barem nakratko na svoje dođu mnogi ljubitelji snijega, a na Jadranu kiše, mjestimice vjerojatno i munja i gromova, te posvuda bure, koja će od subote navečer do ponedjeljka biti većinom umjerena, gdjegod i jaka, s olujnim udarima, te onemogućavati normalno prometovanje.

Za zimu – ništa osobito, ni od bure, ni od snijega. Ciklone s obilnim i dugotrajnim oborinama i dalje nema na vidiku. Dapače, atmosferski tlak zraka ostat će prilično visok i sljedećih tjedan dana, vjerojatno i dulje. Štoviše, u ponedjeljak će, uz dotok hladnijega zraka, naglo porasti do vrijednosti kod nas ne baš često visokih – čak viših od 1040 hPa – pa će se atmosfera ponovno stabilizirati, bura oslabjeti, nebo razvedriti, dnevna temperatura sredinom novoga tjedna oper porasti, ali će jutra opet biti hladnija od ovih tijekom vikenda… No, od “prave zime” i dalje ni “z”…

U petak još stabilno – ponegdje sunčano, ponegdje maglovito

U istočnoj Hrvatskoj u petak kao u četvrtak, pa čak i još oblačnije i maglovitije, ponegdje uz izmaglicu. Temperatura ujutro uglavnom -3 i -2 °C, a poslijepodne od 0 do 3 °C.

Podjednaka i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također nedostajati vjetra koji bi rastjerao niske oblake i maglu. Stoga će, za razliku od četvrtka, sunce i nebesko plavetnilo vidjeti samo oni u višem gorju.

Naravno, i u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će umjerene bure, uglavnom podno Velebita i jake, biti u noći i ujutro, a poslije opet mirnije, te za sredinu siječnja relativno toplo, uz najvišu temperaturu zraka u Gorskome kotaru i Lici od 4 do 7 °C, a u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu uglavnom između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji još malo toplije i sunčanije, ali ujutro u unutrašnjosti i dalje prilično hladno, u Sinju i okolici, primjerice, i uz oko -8 °C. I još ponegdje magla. U noći će mjestimice uz more biti umjerene bure, a danju sjeverozapadnog vjetra.

Bura pa sjeverozapadnjak pridonosit će malo do umjereno valovitom moru i na jugu Hrvatske – pretežno sunčanome i mnogima za siječanj ugodno toplome – uz temperaturu ujutro od 6 do 9 °C, u unutrašnjosti ponegdje i oko -1 °C, a poslijepodne uglavnom 14 i 15 °C.

Za vikend promjena – kiša, snijeg, bura, ali uskoro opet mirnije i stabilnije

Do ponedjeljka na kopnu uglavnom oblačnije, uz povremene oborine, osobito od subote u podne do nedjeljnog prijepodneva. Većinom će padati snijeg, koji će se zadržavati na tlu, te uglavnom u gorju stvarati i zamjetniji snježni pokrivač. Kiša pak većinom u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, gdje će biti i sunčanog vremena, posebice u nedjelju i ponedjeljak, kada će puhati često umjerena bura, mjestimice i jaka. Od utorka će posvuda biti stabilnije, ali uz ponovno hladnija jutra.

Na Jadranu od subote do ponedjeljka oblačnije, hladnije i vjetrovitije – u subotu najprije zbog gdjegod umjerenog juga, zatim sve češće bure, koja će olujne udare navečer imati na sjevernom dijelu, u nedjelju i ponegdje na srednjem Jadranu, a vjerojatno tek u ponedjeljak i na jugu. Povremene kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, u subotu prijepodne bit će uglavnom na sjevernom Jadranu, poslije i drugdje, a od nedjeljnog jutra bit će većinom suho, pa i barem djelomice sunčano, od utorka još i sunčanije.

Facebook Komentari