Uspjesi hrvatskih liječnika: Razdvajanje blizanki, mala Maša rođena sa samo 450 grama, oživljavanje otrgnute noge, uspjesi u transplantaciji…

Hrvatski liječnici čine čuda! Unatoč njihovu nedostatku i odlasku, prekovremenom radu, hrvatski liječnici pomiču granice medicine, nižu uspješne zahvate i u samom su vrhu svjetske medicine.

Razdvajanje blizanki, mala Maša rođena sa samo 450 grama, oživljavanje otrgnute noge, uspjesi u transplantaciji, samo su neki od uspjeha hrvatskih liječnika…

U emisiji “Otvoreno” gostovali su prof. dr. sc. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava, doc. dr. sc. Stjepan Višnjić, pročelnik Zavoda za dječju kirurgiju Klinike za dječje bolesti Zagreb, prof. dr. sc. Dragan Primorac, pedijatar, forenzičar, genetičar, doc. dr. sc. Ruža Grizelj, pročelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC Zagreb, prim. dr. Branislav Kocman iz Klinike za kirurgiju KB Merkur te doc. prim. dr. sc. Dinko Vidović, iz Klinike za traumatologiju KBC Sestre milosrdnice.

Na početku emisije dr. Darko Chudy govorio je o dječaku koji je prohodao, a o kojemu smo priču objavili u središnjem Dnevniku u srijedu.

– Mi smo prije četiri godine radili sličnog pacijenta, imali smo uspjeh, to smo objavili u literaturi. Nadahnuti tim uspjehom napravili smo duboku mozgovnu stimulaciju kod ovog desetogodišnjeg dječaka. Zahvat je izveden prije tri mjeseca, od duboke mozgovne stimulacije vrh uspjeha očekuje se tek za šest do osam mjeseci. Oporavak ide dobro, dječak je bio potpuno nepokretan, sada on može samostalno sjediti, ustajati iz kreveta, samostalno stajati te uz “nježnu pomoć” može početi i hodati. Za šest mjeseci očekujem da se napravi potpuno osamostaljenje i da može hodati bez tuđe pomoći. Naša je želja da jednog dana kada hoda ulicom da nitko ne primjećuje da ima bolest koja je dosta teška i narušava kvalitetu života kod mladih pacijenata.

Dr. Chudy kaže da je izazov bio velik.

– Možda je to subjektivno, ali ja sam otac četvero djece. Prvi pacijent je bilo slično godište kao kod mojeg starijeg sina, ovaj je slično godište kao moj najmlađi sin. Čovjek uvijek gleda patnju roditelja, mogućnost tvoju možeš li pomoći i imaš veliki poriv i motivaciju da pomogneš najbolje što možeš kako bi svima bilo ugodno, poglavito samom djetetu.

Mala Maša, rođena 22.12.2017., sada je proslavila drugi rođendan. Rođena je sa samo 450 grama.

– Što se tiče abdominalnog dijela, potpuno je u redu. Neurološki se isto tako jako dobro razvija. Cijeli tim može biti više nego zadovoljan, kaže dr. Stjepan Višnjić.

Takve operacije izvedene su ranije u Engleskoj i Njemačkoj.

– Kada smo operirali, nismo imali puno vremena tražiti po literaturi što se događa, to je bilo 30.12. u dežurstvu. Bebica je stigla hitno, na svu sreću bila je vrhunska dežurna ekipa stručnjaka. Da nismo promptno reagirali nikakve šanse bebica ne bi imala za preživjeti. Bilo je prilično neizvjesno četiri ili pet dana, a onda je bilo 150 dana intenzivne borbe. Taj dio medicine je izuzetno važan.

Dr. Ruža Grizelj govorila je o slučaju razdvajanju sijamskih blizanki.

– Ovaj je slučaj bio specifičan. Bile su spojene donjim dijelom prsne kosti, imale su zajedničku jetru i velik dio crijeva su dijelile. Ono što je kompliciralo cijeli slučaj jest da su rođene 2 mjeseca prije vremena. Imale su i nebalansirano miješanje krvi što ih je životno ugrožavalo. Nismo imali puno vremena za razmišljanje, pravovremeno smo prepoznali, dijagnosticirali i odlučili smo se na rano zatvaranje u 45 danu života. To su bila dva kirurška tima tijekom operacije koja je trajala 15 sati.

Doktorica Grizelj kaže da danas djeca koja će ubrzo proslaviti prvi rođendan, da se dižu na noge i polako rade prve korake.

Ovo je veliki uspjeh KBC-a Zagreb, i stranci su htjeli doći pratiti operaciju.

– Nema puno ustanova u svijetu koje se mogu pohvaliti razdvajanjem sijamskih blizanaca. Jedna Švicarska je u zadnjih 30 godina uspješno razdvojila samo dva para sijamskih blizanaca, zaključuje Grizelj.

Dr. Dinko Vidović govorio je o slučaju o prometnoj nesreći u kojoj je stradala medicinska sestra Martina. Svi su mislili da će izgubiti nogu, no medicinski ju je tim spasio.

– Za sada je prošla samo tu operaciju, a očekuje je još jedna operacija, artroskopija koljena. Pacijentica je danas dobro, kreće se uz pomoć pomagala. To je bio multidisciplinarni zahvat, ističe dr. Vidović.

Dr. Branislav Kocman govorio je o transplantacijama. U 2019. godini 113 slučajeva transplantacije jetre, gušterače više od 130, bubrega 710…

– Transplantacijska medicina je hrvatska perjanica što se tiče medicine, ja ne znam postoji li u Hrvatskoj bilo kakav sistem takve razine, tog opsega organizacije. Transplantacijska medicina je u svjetskom vrhu. Što se tiče transplantacije jetre, mi smo godinama prvi u svijetu po broju transplantacija na milijun stanovnika. KB Merkur je najveći centar za transplantaciju po Eurotransplantu. Sam postupak uključuje i po 40,50 ljudi. Organizacijski je sistem kompleksan, a koji smo razvili entuzijazmu ljudi koji u tome sudjeluju.

Veliki uspjeh liječnika: Prohodao nepokretni dječak

Facebook Komentari