Dan poslije: Duboka stranka na djelu

Piše: Herman Vukušić, fb

Izbori su završili, imamo novog predsjednika i naša je građanska obveza poštivati njegov lik i djelo sve dok djeluje u skladu sa svojim Ustavnim ovlastima i zadaćama.

Međutim, zanimljive su dvije situacije koje su se paralelno zbivale u izbornoj noći u stožerima HDZ-a i SDP-a, a koje više nego jasno pokazuju djelovanje “dubokih” stranačkih struktura u dvije vodeće hrvatske stranke.

Pri “dubokim” strukturama mislim na stranačke čelnike i klike čija politička moć ne počiva na njihovim izbornim rezultatima, niti ugledu u političkoj i široj javnosti, već na blizni pozicije aktualnim stranačkim čelnicima, odnosno novom predsjedniku RH.

Tako u HDZ-u imate rekao bih gotovo sramotan istup Gordana Jandrokovića koji je, dok se još nije niti slegla prašina doživljenog izbornog fijaska, mrtav-hladan izjavio kako je za poraz Kolinde Grabar-Kitarović kriva “predesna” kampanja koju je ona vodila u drugom krugu.

Da podsjetim, upravo je taj Goran Jandroković prije svega dva tjedna, u noći prvog izbornog kruga nakon respektabilnog Škorinog rezultata zazivao odmetnute DESNE birače da u drugom krugu daju glasove Kolindi Grabar-Kitarović.

Jučer, dosljedan dugogodišnjem obrascu svojeg političkog djelovanja, on prvi poncijepilatovski pere ruke od onih koji su te glasove nastojali ponovo privući HDZ-u.

Na drugoj pak strani, u SDP-u, imam dojam da predsjednik SDP-a Davor Bernardić nije imao rođendan na dan izbora, gotovo da ne bi bio u kadru.

Dapače, njegov pozdravni i čestitarski govor prema nekim uglednim portalima visokopozicionirani SDP-ovci ovako su zlobno komentirali:

“Nikad mu toliko ljudi nije skandiralo, a k tome uspjeh nije niti njegov”.

Izgleda da opijeni pobjedom svojeg predsjedničkog kandidata SDP-ovci brzo zaboravljaju kako je Bernardić dugo vremena stoički podnosio udarce kako lijeve hrvatske javnosti tako i stranačkih pojedinaca odanih njegovom prethodniku, Zoranu Milanoviću, a koji su ga optuživali da uništava SDP.

Unatoč svim tim pritiscima, Bernardić je izdržao, postigao odličan rezultat na europarlamentarnim izborima i doveo SDP u razinu popularnosti HDZ-a po svim relevantnim mjerenjima javnog mijenja.

No, dok je slavlje u “Tvornici pobjeda” noćas još bilo u punom zamahu, izgleda da Davor Bernardić već smeta nekim svojim stranačkim kolegama.

Stoga, čini se kako je “duboka stranka” u punom zamahu i na lijevom i na desnom dijelu hrvatskog političkog spektra, a to znači poglavito dvije stvari: negativnu selekciju stranačkih kadrova koji će se birati isključivo po odanosti, a ne sposobnosti, te daljnju podjelu cjelokupnog hrvatskog društva, unatoč svim jučerašnjim zaklinjanjima u zajedništvo naroda.

Facebook Komentari