Velika pobjeda liječnika, Vrhovni sud donio odluku da se plate prekovremeni sati, više od 2,5 milijardi kn; Šefica sindikata za Hrvatsku danas: Ovo nam vraća vjeru u pravdu i pravosudni sustav

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio odluku o načinu plaćanja dežurstva zdravstvenim radnicima, piše taj sud.

Zbog interesa javnosti objavljujemo slijedeće priopćenje:

Na osmoj sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske koja je održana u ponedjeljak 9. prosinca 2019., zbog različite sudske prakse glede prava na uvećanje plaće za sate ostvarene u prekovremenom radu, zauzeto je slijedeće pravno shvaćanje:

“Zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (“Narodne novine” broj 143/13 i 96/15, dalje: KU) koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada iz čl. 57. KU i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi iz čl. 59. KU, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu.”, izvijestio je lasnogovornik Vrhovnog suda Republike Hrvatske sudac Željko Pajalić.

Mr. sc. Renata Čulinović Čaić, dr. med. – predsjednica HLS-a (liječničkog sindikata) u razgovoru za Hrvatsku danas objasnila je kako ova odluka Vrhovnog suda znači da će oko 4000 liječnika koji su podnijeli tužbe dobiti oko 2,5 milijardi kuna zaostataka za neplaćene prekovremene sate.

Do sada su sudski procesi najviše napredovali na osječkom sudu, tamo je doneseno stotinjak pravomoćnih presuda, a osječka bolnica je zatražila reviziju na VSRH, tako da se ova odluka suda odnosi na apsolutno sve tužbe liječnika, objasnila je.

Direktiva EU od 1. studenog 2013. godine je pomogla da se dođe do ovog rješenja, objašnjava dr. Čulinović Čaić, a ova odluka VSRH znači da će sve tužbe, koje su u raznim fazama na sudovima, imati isti ishod – novac i sudski troškovi će morati biti plaćeni.

Na pitanje što je s liječnicima koji nisu tužili, šefica sindikata odgovara da će i oni imati pravo na zaostatke ako tuže, no da se nada da će Ministarstvo zdravstva ponuditi im nagodbu kako bi dug smanjili za izvjesne troškove sudskog procesa.

“Ovo nam vraća vjeru u pravdu i pravosudni sustav, kao i da ćemo uspjeti u legitimnim zahtjevima”, rekla je dr. Čulinović Čaić.

Plaćanje prekovremenik sati liječnicima je, očito protuzakonito, odredilo ministarstvo u Milanovićevoj Vladi, kada mu je na čelu bio Rajko ostojić.

Facebook Komentari