Plenkovićeva ponuda u koeficijentima učiteljima ali ne i nenastavnom osoblju: E neće ići, gospodo! Svima 6,11, ne samo nama! Do kraja – zajedno

Ad

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju dogovor nije postignut te će se s razgovorima nastaviti u ponedjeljak u 14.30. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u svim školama u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine).

Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

Neslužbeno doznaje N1 da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata i to sljedećom dinamikom: 3 posto od 1. prosinca, dodatnih 1 posto u 2020. te 2 posto u 2021. godini, javlja Matea Dominiković s N1.

Ponuda je važeća za nastavno, ali ne i nenastavno osoblje, kojemu Vlada nudi dodatke na plaću, piše dnevnik.hr.

U ponudi Vlade, kako neslužbeno doznaje dnevnik.hr, uz povećanje koeficijenata stoji da nastava mora početi u utorak, štrajk će biti plaćen, prosvjetari moraju potpisati temeljni kolektivni ugovor te “osigurati socijalni mir Vladi do kraja mandata”.

Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod, je rekao kako su članovi njegovog sindikata odlučili da se o ponudi izjasne na referendumu. Od 21 člana Glavnog vijeća sindikata, šest ih je bilo protiv izjašnjavanja, a 15 za provedbu izjašnjavanja.

Vilim Ribić, čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, za DNEVNIK.hr je pak potvrdio da njegov sindikat neće provoditi referendum o ponudi Vlade, već će o njoj odlučiti vodstvo.

Branimir Mihalinec rekao je ulazeći na pregovore u Vladu kako izjašnjavanje nije potrebno.

U jednoj od mnogih Facebook grupa koje okupljaju učitelje već su se pojavile i prve reakcije na zasad neslužbene detalje Vladine ponude.

“Od samog je početka nenastavno osoblje s nama i uz nas. Od prvog dana štrajka pa sve do današnjeg, trideset i šestog dana. I sad nas žele razjediniti, podijeliti i posvađati. E neće ići, gospodo! Svima 6,11, ne samo nama! Do kraja – zajedno. A vi se dijelite i svađajte do mile volje. Mi nećemo!” navodi se u jednom od komentara.

Uoči sastanka sa sindikatima koji je zakazan za danas u 14.30 sati u Banskim dvorima, sastalo se vodstvo HDZ-a.

HDZ danas u 19 sati, podsjetimo, održava zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

FOTO Nastavnici poslali jaku poruku svojim sindikatima, da slučajno ne zaborave

Ribić: Neće se odlučivati više na referendumu svih članova; Profesor: Sve ovo što se događa nastavnicima, odlazak mladih iz zemlje, to je sve povezano

Facebook Komentari