Ribić: Neće se odlučivati više na referendumu svih članova; Profesor: Sve ovo što se događa nastavnicima, odlazak mladih iz zemlje, to je sve povezano

Ad

Nakon višesatnih pregovora Vlade i sindikata održanih u nedjelju dogovor nije postignut te će se s razgovorima nastaviti u ponedjeljak. Do postizanja dogovora nastavlja se štrajk u svim školama u Hrvatskoj.

Podsjetimo, prosvjetarima su u prošlotjednoj ponudi Vlade, ponuđeni dodaci kroz granski kolektivni ugovor (3% od 1. prosinca ove godine i 1% od 1. lipnja iduće godine) te ‘osigurač’ od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko ne bude donesena Uredba o koeficijentima. Uz to svim sindikatima javnih i državnih službi nudi se povećanje osnovice 2+2+2% (od 1.1., 1.6. i 1.10. iduće godine), piše N1.

Sindikalno članstvo na referendumu je velikom većinom odbilo tu ponudu, inzistirajući na izjednačavanju koeficijenata.

Profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Žarko Gazari razgovarao je s reporterkom N1 Mateom Dominiković i komentirao tijek pregovora prosvjetnih sindikata i Vlade. Profesora je pitala zna li što o ponudi Vlade, odnosno je li im sindikalno članstvo nešto predstavilo.

“Naslutili smo da bi moglo biti pozitivnih iskoraka. No, pričekajmo službene objave”, kazao je.

Pitala ga je i smatra li da će uslijediti slični zahtjevi iz drugih sektora.

“Nemojte misliti da jedna nepravda ne izaziva drugu. I sad, sve ovo što se događa nastavnicima, odlazak mladih iz zemlje, to je sve povezano, upravo zbog domino efekta nepravde koji se provodi u zemlji već godinama”.

“Sindikat hrvatskih učitelja i sindikat srednjih škola će danas imati sastanke svojih središnjih sindikalno-političkih tijela i oni će donijeti odluku o ponudi. Sindikat znanosti i visokog obrazovanja će o tome raspravljati na Vijeću.

Neće se odlučivati više na referendumu svih članova jer je referendum sve rekao. Ne moramo ići na referendum. Nema nikakvog razloga ponovno, jer bi to produljilo štrajk”, rekao je u razgovoru za N1 čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

“To nije bio uvjet Vlade, već je to logika situacije. Mi znamo što nam je raditi jer nam je to referendum rekao”, dodaje. Ribić je rekao da se pregovori nastavljaku u 14:30.

Plenković ne ide na put u Madrid, evo kako zadas izgleda kombinacija koju Vlada nudi sindikatima da prekinu štrajk

Facebook Komentari