Dosad je od nje umrlo najmanje 26 osoba, znanstvenici otkrili uzrok smrti nakon pušenja e-cigareta

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrio je uzrok smrti osoba koje su misteriozno umrle zbog pušenja električnih cigareta (vaping).

Krivac je acetat vitamina E ili “tokoferil acetat” koji se u električnim cigaretama koristi kao aditiv. Istraživanje je provedeno na 29 pacijenata iz deset država, kojima je dijagnosticirana bolest EVALI – bolest pluća povezana s konzumiranjem e-cigareta.

“Ovo je prvi put da smo identificirali potencijalno zabrinjavajuću kemikaliju u biološkim uzorcima pacijenata koji imaju bolesti pluća”, rekli su u Centru, prenosi Mashable.

Od 29 analiziranih pacijenata, kod 82 posto je pronađen THC, a u 62 posto uzoraka nikotin. Iako je CDC sad sa sigurnošću potvrdio da je acetat vitamina E krivac koji uzrokuje bolesti pluća, ovo nije prvi put da se sumnjalo u njegovu štetnost. U rujnu je američka Agencija za hranu i lijekove pronašla upravo E acetat u pacijentima koji su oboljeli nakon što su konzumirali e-cigarete.

Dosad je u SAD-u zbog toksičnih posljedica pušenja e-cigareta hospitalizirano 1300 pacijenata, a umrlo je njih najmanje 26. Prema istraživanju CDC-a, u 2017. je sedam milijuna ljudi starijih od 18 godina pušilo e-cigarete.

Zabrinjavajuće je da sve veći broj srednjoškolaca puši. E-cigarete je u 2017. konzumiralo 2,1 milijun maloljetnika, a prošle godine njih čak 3,8 milijuna, prenosi Jutarnji.

Facebook Komentari