Oštre reakcije iz Hrvatske zbog podizanja spomenika srbijanskom zločincu, Vučić poručio: Kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka

Vukovarski HDZ poručio je da otkrivanje spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu ne vodi normalizaciji odnosa susjednih država, nego još više veliča agresiju na Hrvatsku i Vukovar te predstavlja šamar svakoj od 2.717 žrtava svih nacionalnosti koje su u tom gradu poginule za vrijeme Domovinskog rata.

Reagirali su i premijer Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman ističe da je najavljeno otkrivanje spomen-ploče skandalozno.

– Najoštrije to osuđujem ako se to uopće i dogodi. Poznato je da je taj gospodin, odnosno on je ratni zločinac, poginuo upravo vršeći agresiju, napadajući tuđu zemlju, našu zemlju, rekao je ministar.

– Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi bit će predmet formalnog protesta Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću, poručio je Premijer Plenković iz Ženeve gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu.

Otkrivanje te spomen ploče zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar u Hrvatskoj je, ali i civilnom sektoru Srbije, ocijenjeno “neprihvatljivim i neshvatljivim” te “ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina”.

– Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, prenosi HRT.

Srbija otkriva spomen ploču ratnom zločincu koji je razarao Vukovar: Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao

Facebook Komentari