Pregovarač EU Barnier: Uvjeren sam da ćemo sporazum ratificirati do 31. listopada

Nedugo nakon objave informacije o dogovoru, glavni pregovarač Europske unije Michel Barnier održao je konferenciju za medije.

– Došli smo do dogovora oko organiziranog izlaska Velike Britanije iz Europske unije te do nacrta budućih odnosa. Ovo je rezultat intenzivnih dogovora dvaju pregovaračkih strana. Zahvaljujem svim na požrtvovnosti i profesionalizmu. Ovo je sporazum za građane Europske unije i Velike Britanije te će oni ostati naš prioritet. Prava građana će biti garantirana na održivim osnovama.

Prema njegovoj izjavi, Sjeverna Irska ostat će dio carinskog sustav Velike Britanije.

Barnier je uvjeren da sporazum može biti ratificiran u Europskom parlamentu do 31. listopada.

– Uvjeren sam zbog toga što smo zajednički, EU i Velika Britanija, postigli dogovor, prenosi HRT.

– Ono što se nije promijenilo je geografska blizina, koja je dugoročna i mi smo ovisni o britanskoj ekonomiji, koja je vrlo snažna. Dogovorili smo jasna jamstva za jednaka pravila koja će omogućiti ambiciozan sporazum o slobodnoj trgovini bez carina, rekao je Barnier.

Bit je u tome da smo došli do poštenog i razumnog rezultata koji odgovara našim načelima, rekao je Barnier.

Napokon imamo pošten i razuman temelj za povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, dodao je.

Ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja. Većina završnog teksta može se pronaći i u sporazumu, koji je predstavljen prije nešto manje od godinu dana, prioriteti koje dajemo u pogledu prava građana, financijskim pitanjima i tu su i neki novi dokumenti, vezano uz politiku Sjeverne Irske, rekao je Barnier.

Istina je da imamo određeno iskustvo u ovom pitanju i upravo zato sam spomenuo metaforu penjanja na planinu. Nema tu nikakvih emocija, moramo biti oprezni i uporni, rekao je Barnier, prenosi N1.

Johnson: Postignut dogovor o Brexitu prije sastanka europskih lidera; Unionisti iz Sjeverne Irske nisu zadovoljni

Share This Article