Johnson: Postignut dogovor o Brexitu prije sastanka europskih lidera; Unionisti iz Sjeverne Irske nisu zadovoljni

Dogovor o Brexitu postignut je između pregovaračkog tima Velike Britanije i Europske unije prije sastanka europskih lidera u Bruxellesu gdje se danas održava sjednica Europskog vijeća, javlja BBC.

– Postigli smo odličan novi dogovor kojim preuzimamo kontrolu – napisao je premijer Boris Johnson na Twitteru. Obje strane radile su na novom dogovoru, no još uvijek treba odobrenje parlamenta Velike Britanije, ali i Europske unije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je da je to ‘pošten i uravnotežen ugovor’, a on i Johnson pozvali su zastupnike oba parlamenta da ga podrže.

No, Demokratska Unionistička stranka ne može podržati planove “kako stvari sada stoje”, podrška te stranke Sjeverne Irske smatra se ključnom ako želi premijer dobiti odobrenje parlamenta do 31. listopada.

DUP je rekao da će nastaviti surađivati ​​s vladom kako bi pokušao postići “razuman” dogovor.

Urednica BBC-jeve Europe Katya Adler kaže da su veleposlanici EU-a očekivali da će dobiti presliku teksta sporazuma jutros, ali on nije stigao.

Jedan joj je diplomat iz EU rekao: “Sve smo pesimističniji.”

I njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su pregovori “sada na boljem putu”, ali je dodala: “Dopustite mi da jasno kažem jutros, nismo postigli cilj.”

Vlada Velike Britanije tek treba odobriti sporazum i DUP ostaje nezadovoljan elementima revidiranog plana premijera za Sjevernu Irsku.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u četvrtak, čelnici DUP-a objavili su da su rasprave s vladom “u tijeku”, ali “kako sada stvari stoje, nisu mogli podržati ono što se predlaže u vezi s pitanjima carine, a nedostaje jasnoće o oko PDV-a”.

“Nastavit ćemo surađivati ​​s vladom kako bismo pokušali dobiti razuman ugovor za Sjevernu Irsku, a štiti gospodarski i ustavni integritet Ujedinjenog Kraljevstva”, dodali su Arlene Foster i Nigel Dodds, piše BBC.

Četiri bitne točke sporazuma

Sporazum o Brexitu definira uvjete tranzicijskog perioda do 2020. godine, a postoji mogućnost da se po potrebi produlji na dodatnih godinu dana.

Najbitnija točka sporazuma, ona oko koje se najdulje razgovaralo, bila je pitanje prirode graničnog prijelaza između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Rješenje počiva na četiri ključne točke:

1. Sjeverna Irska imat će ograničen set europskih regulativa, no carinska kontrola vršit će se dalje od teritorija, čime će se britanskim vlastima omogućiti da vrše nadzor nad robom bez da kompromitiraju odredbe Mirovnog sporazuma na Veliki petak.

2. Sjeverna Irska bit će ulazna točka zajedničkog tržišta EU

3. Velika Britanija može sama određivati poreznu stopu i carinu za one proizvode koji dolaze iz trećih država, ali samo onda kada ti proizvodi ne kompromitiraju zajedničko tržište EU; u suprotnom, Ujedinjena Kraljevina dužna je primjenjivati regulativu Europske unije

4. Premijer Johnson i Varadkar žele osigurati dugoročnu podršku naroda tom rješenju, 4 godine nakon što se implementira to rješenje, parlament u Belfastu će jednostavnom većinom moći odlučiti hoće li nastaviti primjenjivati pravila EU ili Ujedinjene Kraljevine

Što taj dogovor zapravo znači?

Napravio se minimalni kompromis s obje strane, ali još uvijek se nije izbjeglo ono što se od samoga početka nije moglo izbjeći – da će Sjeverna Irska imati drugačiji status od ostatka Ujedinjene Kraljevine. Upravo zato, upozoravaju Johnsonovi koalicijski partneri iz stranke DUP, ni ovaj Sporazum o Brexitu njima nije prihvatljivo rješenje.

‘Rješenje Irskog mora’, koje se razmatralo od samih početaka pregovora o razdruživanju, na kraju je poslužilo kao optimalno rješenje. Kad se pomije analiziraju četiri ključne točke, na kojima Barnier temelji promjene Sporazuma o Brexitu, može se interpretirati da će se carinska kontrola vršiti na Irskom moru umjesto na kopnu, kako bi se izbjeglo postavljanje graničnih prijelaza zbog kojih bi eskalirali nasilni sukobi.

No, najneobičnije rješenje novoga sporazuma, iako očekivano, odnosi se na posljednju točku kojom se konačna odluka iz Londona prebacila u Belfast. Unatoč tome što državnici tvrde da je glavni cilj takvoga sporazuma demokratski legitimitet lokalnog stanovništva, parlament u Sjevernoj Irskoj već godinama ne zasjeda. Štoviše, taj je parlament poznat po oštrim sukobima između stranke DUP, koalicijskog partnera Borisa Johnsona i Sinn Feinovaca koji se zalažu za ujedinjenje Irske. S obzirom na to da su građani Sjeverne Irske tijekom referenduma 2016. godine glasali za ostanak u EU, postavlja se pitanje tko zapravo predstavlja njihove interese te kako će donijeti odluku nakon četiri godine najavljenog rješenja.

U ovome trenutku, pitanje svih pitanja je ima li Boris Johnson podršku natpolovične većine Donjeg doma ili nema. U slučaju da parlament na izvanrednoj sjednici u subotu ne usvoji novi prijedlog Borisa Johnsona, Brexit bez sporazuma opet je najizgledniji scenarij.

Nove uvjete sporazuma moraju usvojiti i zastupnici Europskog parlamenta. Najveća opasnost, u tom slučaju, je lobiranje velike grupacije Nigela Faragea koja se protivi bilo kakvom kompromisu s Bruxellesom, piše Euractiv.

Facebook Komentari