Veliki test zimskih guma, ima iznenađenja, ni veliki brendovi nisu više što su bili

HAK je gume analizirao na suhom, mokrom, ledu i snijegu, ali i potrošnju goriva i njihovu trajnost. Evo rezultata…

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testa zimskih guma, koji provodi u suradnji s partnerima.

U manjoj dimenziji (185/65 R15 T) analizirano je 16 guma, od kojih ni jedna nije zavrijedila najvišu ocjenu – izvrstan. Tri su gume vrlo preporučljive, njih čak deset je preporučljivo, jedna se djelomično preporučuje, a dvije se ne preporučuju.

“Od tri najbolje ocijenjene gume, dvije dolaze iz tvornica premium brandova – Dunlop (pobjednik) i Pirelli, kojima se priključio Kleber. Preostala tri top-proizvođača nisu se našla u tom odabranom društvu zbog laganih podbačaja na ledu (Continental) i snijegu (Michelin i Goodyear). Od ostalih, Sava se samo djelomično preporučuje zbog priličnog podbačaja na suhom, dok se Toyo i novak na tržištu Davanti ne preporučuju zbog ozbiljnih propusta na snijegu (Toyo) i mokrom (Davanti)”, kažu u HAK-u.

Na suhom je najbolja Kleber

Analizirajući gume po kategorijama, na suhom se najbolje osjeća Kleber, kojega na maloj udaljenosti slijede Michelin, Dunlop, Pirelli, Continental, Hankook, Goodyear i Viking. Falken, Gislaved i Kumho su nešto slabiji, a Vredestein, Nokian i Toyo su osjetno slabiji. Na dnu su britanski Davanti i Sava, pri čemu je potonja tvrtka upravo zbog lošeg testa na suhom zavrijedila najslabiju ocjenu koja glasi – djelomično se preporučuje.

“Najveći problem Davantijevih i Savinih guma je definitivno slabo prianjanje uz podlogu, što u kritičnim situacijama rezultira podupravljanjem i preupravljanjem, pa je vozilo iznimno teško stabilizirati. Međutim, još više zabrinjavaju rezultati tijekom vožnje koja nije ni blizu limita, gdje ove dvije gume također ne briljiraju. Mala utjeha za Davanti stiže tek s testa kočenja na suhom (100 – 3 km/h), gdje je ova tvrtka s najkraćim zaustavnim putem od 39,1 metar za otprilike šest metara bolja od najslabijega Gislaveda”, objasnili su u HAK-u.

Najbolji na mokrom

Na mokrom, pak, čak polovica od ukupno 16 guma nije pokazala nikakve slabosti. Pobjednik ovoga dijela testiranja je Continental, kojega s vrlo malim zaostacima slijede Dunlop i Goodyear, a tek za nijansu manje kvalitetni su Kleber, Pirelli, Hankook, Michelin i Falken. Među zadovoljavajućom sedmorkom su Toyo, Vredestein, Kumho, Sava, Nokian, Gislaved i Viking, koje je plasmana u viši razred koštalo uglavnom slabije prianjanje uz podlogu prilikom kočenja i slabije bočno prianjanje.

Na samom kraju ovog ‘vlažnog’ redoslijeda je ponovno Davanti, koji se po kiši definitivno ne preporučuje, prvenstveno zbog značajne mogućnosti akvaplaninga, a onda i zbog čak 10 metara slabijeg rezultata u kočenju od pobjednika Michelina.

Dunlop i Sava najbolji na snijegu

Baš kao na mokrom, i na snijegu je točno polovica proizvoda, tj. osam guma, ispunila očekivanja. Letvicu su najviše postavili Dunlop i Sava (posebno dobri u bočnom prianjanju uz podlogu), koje s minimalnim zaostacima slijede Nokian, Continental, Pirelli, Kleber, Hankook i Viking.

Upravo je slabiji bočni grip u zavojima pokrivenim snijegom razlog zašto je šestorka u sastavu Vredestein, Gislaved, Michelin, Falken, Goodyear i Kumho (pogotovo posljednja dva) smještena u nižu kategoriju te se samo – preporučuju (nisu vrlo preporučljivi kao ‘snježna’ osmorka s vrha). Na začelju je već tradicionalno Davanti, a ovoga puta još gori je Toyo.

Iznenađenja na ledu

Na ledu su se dogodila dva velika iznenađenja. Prvo, najbolje rezultate je ostvario dosad najgori – Davanti. I drugo, među čak 13 guma koje se vrlo preporučuju, nije se našao favorizirani Continental. Štoviše, slabiji na skliskoj i smrznutoj podlozi je samo Falken. Ujedno, to je Continentalu jedini minus na cijelom testiranju, koji ga je koštao i sveukupne pobjede.

Analizirajući samo potrošnju goriva, najštedljivije gume su sveukupno najbolja – Dunlop i sveukupno najlošija – Davanti. Najveći potrošač je, pak, Michelin.

I konačno, na testu trajnosti guma najboljim se pokazao najveći potrošač goriva – Michelin, koji je postigao gotovo 50 posto bolji rezultat od najslabijeg Nokiana (33.200 km/16.900 km).

Veća dimenzija

U većoj dimenziji (205/65 R16C T) namijenjenoj kombi i lakim gospodarskim vozilima, pobjedu je u konkurenciji 15 proizvođača guma odnio Continental, ispred Pirellija i Michelina, no ni oni nisu prošli bez problema, pa je njihova ukupna ocjena samo – preporučuje se (nitko nije izvrstan niti vrlo preporučljiv). Osam guma se preporučuje (Vredestein, Goodyear, Falken, Bridgestone, Kumho, Matador, Uniroyal i Yokohama), a čak četiri ne preporučuju (Sava, BF Goodrich, Goodride i Maxxis).

Više detalja o rezultatima pogledajte u priloženom dokumentu, piše dnevnik.hr.

Detaljni prikaz rezultata t… by Anonymous cdHxvKtzF on Scribd

Share This Article