Znanstvenici pronašli način kako zaustaviti zaraze svim enterovirusima i rinovirusima

Znanstvenici vjeruju da su pronašli način kako uništiti virus prehlade i njemu srodne viruse koji mogu izazvati paralizu. Umjesto da napadnu te viruse izravno, napali su osnovni protein unutar samog virusa pomoću kojeg se oni razmnožavaju.

Eksperiment koji su proveli na miševima i stanicama ljudskih pluća omogućio je potpunu zaštitu od tih virusa. Ipak, američki znanstvenici smatraju da stvar još nije spremna za testiranje i na ljudima, piše BBC.

Borba protiv prehlade zapravo je velik problem u medicini. Većinu prehlada uzrokuju rinovirusi, no postoji oko 160 različitih tipova tih virusa i oni toliko lagano mutiraju da vrlo brzo postaju otporni na lijekove ili se prilagode i nauče sakriti u ljudskom imunološkom sustavu.

Ta činjenica dovela je do ideje o “terapiji usmjerenoj prema nositelju”, što u principu znači učiniti ljudsko tijelo negostoljubivim za viruse prehlade.

Individualni virus nema sve što mu treba za razmnožavanje. Ovisan je o tome da zarazi drugu stanicu i iz nje ukrade preostale sastojke potrebne da bi se replicirao i širio dalje po organizmu.

To je ujedno i činjenica zbog koje se znanstvenici i dandanas prepiru o tome jesu li virusi doista živi ili ne.

Tim znanstvenika s dvaju američkih sveučilišta, Stanford i California u San Franciscu, uspio je pronaći jednu od komponenti koja je virusima potrebna za razmnožavanje u organizmu. Koristeći metode modificiranja gena u ljudskom DNK-u, oni su gasili naredbe u ljudskom DNK-u jednu po jednu, sve dok nisu naišli na naredbu koja je pokazala rezultat s navedenim virusima.

Naime, kad su ugasili naredbu za protein metiltransferaza SETD3, enterovirusi (koji uključuju i rinoviruse) prestali su se razmnožavati u takvim stanicama.

U idućem koraku znanstvenici su genetski modificirali miševe koje su zarazili tim virusima i virusi se u njihovim tijelima više nisu mogli razmnožavati.

Nedostatak tog gena u potpunosti je zaštitio miševe od virusne infekcije. Oni su bez te mutacije uvijek umirali od infekcije, no sad su preživjeli i vidjeli smo ogromnu smanjenost u viralnom razmnožavanju i vrlo velik stupanj zaštite, rekao je profesor Jan Carette sa Sveučilišta Stanford.

Protein koji su znanstvenici ugasili i o kojem su virusi ovisili u organizmu imao je ulogu u organizaciji unutrašnjosti stanica, odnosno citoskeletona.

Plan znanstvenika nije da se počnu stvarati genetski modificirani ljudi, već da se proizvede lijek koji privremeno suzbija navedeni protein i na taj način pruža zaštitu.

Pronašli smo fantastičnu metu o kojoj ovise svi enterovirusi i rinovirusi. Oduzmite im to i ti virusi doista više nemaju šanse, naglasio je profesor Carette.

Carette vjeruje da je učinjen vrlo dobar prvi korak u pronalasku pravog lijeka za virusne infekcije tog tipa te smatra kako će se lijek vrlo brzo i razviti, prenosi Zimo.

Facebook Komentari