Vozači autobusa i prometni radnici: U petak štrajk upozorenja i prosvjedna vožnja, želimo ostati u Hrvatskoj

Ad

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske najavljuju štrajk upozorenja u petak, 23. kolovoza.

Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske i Sindikat prometa i veza Hrvatske poslali su priopćenje medijima u kojem se ispričavaju zbog neugodnosti koje će putnici imati u petak, 23. kolovoza, za kada najavljuju štrajk upozorenja, kao i zbog potencijalnih neugodnosti 9. rujna kada će možda pokrenuti štrajk.

U petak će sindikati provesti štrajk upozorenja koji će trajati od 10 do 10:15 sati, kada neće prometovati autobusne linije, niti će raditi autobusni kolodvori te ostali radnici u linijskom prijevozu putnika. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti na 10 minuta, osim autobusa na brzim cestama i autocestama.

U isto vrijeme odnosno u vremenskom periodu od 10;00 sati do 10;30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zahtijevaju povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, poštivanje uredbe EU 1370, poštivanje Zakona o cestovnom prometu NN 41/18, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika i da se za vozače autobusa uvede status službene osobe te također traže sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva,

Sindikati tvrde da nakon 30. studenoga 2019. godine oni, niti njihovi poslodavci ne znaju što će i kako raditi. “Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH.”

Navode kako su u tvrtkama u kojima djeluju dva navedena sindikata zaposleno preko 7.000 radnika koji će prvo provesti štrajk upozorenja, a ako se njihovim zahtjevima ne udovolji najavljuju obustavu prijevoza u gradskome, županijskom i međužupanijskom prijevozu putnika koja će krenuti s početkom školske godine.

Facebook Komentari