Ustavni sud: Srbi će ostvarivati veća prava na uporabu jezika i pisma u Vukovaru; Evo što će biti s dvopismenim pločama

Na konferenciji za medije predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović medije je upoznao s nekoliko novijih odluka za koje postoji poseban interes javnosti.

Srpska nacionalna manjina u Vukovaru ostvarivat će bitno veća prava na upotrebu jezika i pisma nacionalne manjine, ali će i nadalje postojati ograničenja koja proizlaze iz “potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-tih godina 20. stoljeća”.

Proizlazi to iz odluke Ustavnog suda koji je na sjednici od 2. srpnja prihvatio četiri godine star zahtjev za ocjenu ustavnosti Statuta Grada Vukovara. Zahtjev je podnio saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kolovozu 2015. godine.

Ustavni sud donio je odluke vezano uz srpsku manjinu u gradu Vukovaru, a vezane uz službenu upotrebu srpskog jezika i pisma. Riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara, od kojih su neki članci sada ukinuti.

“Donio je odluku kojom je ukinuo članak u dijelu koji se odnosi na prava vijećnika na njihov usmeni zahtjev te se mora osigurati na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dostava svih materijala za sjednicu gradskog vijeća. Na njihov usmeni zahtjev mora im se osigurati dostava prijepisa na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu propisa, akta ili isprave, odnosno tiskanje dvojezičnog obrasca. Nije prihvaćen zahtjev kojom je propisano da se kolektivna prava srpske manjine na području grada Vukovara osiguraju kad se steknu uvjeti sukladno statutu grada Vukovara”, rekao je Šeparović, prenosi Večernji list.

“Ustavni sud primjećuje i iskazuje zabrinutost zbog toga što gradsko vijeće nije pristupilo o donošenju odluke osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine novim pravima”, pojasnio je Šeparović.

Od 13 sudaca Ustavnog suda, 10 sudaca je glasalo za, tri suca su glasala protiv.

Dakle, naizgled se ova odluka u ovom trenutku ne odnosi na ploče, ali odnosi se itekako. Mi nismo osporili Gradskom vijeću da razmatra svakog listopada o razini razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga u Gradu Vukovaru i potom donese odluku o dopuni statuta i pripadnicima srpske nacionalne manjine osigura dodatna nova prava, rekao je Šeparović.

Sredstva za provedbu zakona osiguravaju se u državnom proračunu Republike Hrvatske, stoga se prava nacionalnih manjina na jezik i pismo ne smiju ugrožavati niti uvjetovati iznosom novca za provedbu.

DOKUMENT Ustavni sud o povećanju prava na upotrebu jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku u predmetu Tomislava Karamarka, kojega je odluka Povjerenstva svojedobno natjerala da se povuče s mjesta potpredsjednika Vlade.

Na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu. Odluka je donesena većinom glasova.

Facebook Komentari