Mislili ste da je u Njemačkoj punjenje električnog automobila jeftino, a skuplje je od benzina i diesela

U nas su punionice električnih automobila još uglavnom besplatne, ne računaju li se dvije kave koje ćete popiti dok čekate da se baterije napune. Uskoro ćemo i mi plaćati električnu energiju koju pohranjujemo u baterijama automobila, a ako išta možemo naučiti na njemačkom primjeru, to je da pravila nema i da su cjenici još u zoni slobodne sudačke procjene – da se izrazimo nogometnim rječnikom. To je ona situacija kad jadničak preopterećuje moždane stanice razmišljanjem hoće li dosuditi penal u korist gostujuće ekipe u nekom niželigaškom okršaju, znajući da će u slučaju poraza domaćina nakon utakmice sigurno morati bježati u obližnje kukuruzište.

Na njemačkom tržištu ima svega, pa na E.ON-ovim punionicama 100 kilometara dometa košta 7.95 eura, na New Motionovim punionicama 14.88 eura, a na Plugsurfingovim punionicama zasurfat ćete visokih 16.36 eura. Istovremeno 100 kilometara benzinskog automobila koštat će vas 8.70 eura u prosjeku – objavio je njemački institut za analizu tržišta Statista, a prenosi Auto Bild. Cijena za 100 km dizelskog automobila još je povoljnija jer ta vozila tradicionalno troše manje goriva. Uočavata li razlike? A svi govore da je električna mobilnost povoljnija (i trebala bi biti).

Cijena po kWh na njemačkom tržištu varira od 29 do 89 centi. Naravno, svi sad pozivaju na ujednačavanje cijena, piše HAK.

Facebook Komentari