Rimac prezentirao Plenkoviću: Ako samo postignemo što je Slovačka uspjela imali bi 45.000 radnih mjesta više

Premijer Andrej Plenković i pet ministara te predstavnici uprava auto kompanija Hyundai i Porsche u petak su u tvrtki Rimac Automobili razgovarali o potencijalu i privlačenju autoindustrije u Hrvatsku, a vlasnik te tvrtke Mate Rimac uvodno im je predstavio studiju s konkretnim smjernicama za privlačenje te industrije, piše N1.

Vlasnik i osnivač tvrtke Mate Rimac u prezentaciji je istaknuo kako u Hrvatskoj nema ozbiljnih ulaganja u autoindustriju i da propuštamo veliku priliku. “Zašto Hrvatska ne bi postala jako središte autoindustrije”, zapitao se.

Nakon prezentacije i razgovora premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je činjenica da su ovako velike automobilske grupe odlučile investirati u Rimac Autombile poticaj kompaniji, ali i Vladi da u komunikaciji s poduzetnicima stvara preduvjete da Hrvatska bude još privlačnija investitorima.

“Najvažnija je poruka da dijelimo pogled na hrvatsku budućnost i mislim da ćemo nastaviti intenzivnu suradnju, biti komplementarni i djelovati sinergijski, ne samo stvarati pozitivno okružje nego vidjeti i druge poteze Vlade koji mogu dati pečat na predanost Hrvatske da privuče autoindustriju”, rekao je Plenković i dodao da je dijalog bio koristan i poticajan kako za Vladu tako i za Rimčeve poslovne partnere.

Mate Rimac podsjetio je da su Porsche i Hyundai kroz Rimac automobile u Hrvatsku uložili 150 milijuna eura i stvorilo se 500 radnih mjesta. “Smatramo da ima puno više potencijala jer se autoindustrija mijenja kao nikada do sada.

Mi danas postojimo jer smo krenuli u nešto što je i klasičnim proizvođačima automobila novo. U okruženju ima jako puno investicija automobilske industrije i većinom su pogonjene željom za jeftinijom radnom snagom, ali mi želimo najkvalitetnije investicije i novu automobilsku industriju.”

Kaže da ako samo postignemo što je Slovačka uspjela imali bi 45.000 radnih mjesta više. “Imamo i druge firme u Hrvatskoj koje rade izvrsne stvari,. Ne želim da za 10 godina kažemo da smo propustili novi val ulaganja autoindustrije. Neće se u Hrvatskoj desiti deset Infobipova ili Rimac Automobila. Pravi rast može doći samo kroz rast stranih investicija. To želimo postići, da kroz suradnju i razmjenu iskustava napravimo uvjete da za industriju bude zanimljivo doći u Hrvatsku.”, rekao je Rimac.

“Često govorim da ljudi u Hrvatskoj previše očekuju do države, a ja ne smatram da država treba rješavati naše probleme. Mislim da je u Hrvatskoj puno kukanja i očekivanja da će netko drugi rješavati probleme. Mi smo napravili sve što je u našoj moći i vjerujem da će i ostali odraditi… Malo optimizma bi nam svima dobro došlo”, rekao je Rimac.

Autoindustrija u Hrvatskoj mora dobiti jednaku pozornost kao i nogometna reprezentacija

Predstavnik Porschea Lutz Meschke rekao je da autoindustrija u Hrvatskoj mora dobiti jednaku pozornost kao i nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu. Pohvalio je Rimca po pitanju električnih automobila i vjeruje da se može u Hrvatskoj nastaviti razvijati ova nova tehnologija.

Kao dioničari podržat će Rimca jer vjeruju u priču i dat će svoju potporu kroz iskustvo postojeće industrije, ali i oko nove tehnologije poput baterija, autonomne vožnje itd. ali ističe da to nije dovoljno jer je potrebna i potpora Vlade.

Iako zna da Vlada radi ističe kako je potrebno učiniti više vezano za obrazovanje. “Mislim da je Hrvatska na dobrom putu, ali potrebno je još sličnih projekata da se mladi talenti zadrže u zemlji. Hrvatska ima sve predispozicije za razvoj autoindustrije.”, zaključio je.

Predstavnik Hyundaija Thomas Schemer također vjeruje u Rimca. Prisjetio se kako mu je Rimac rekao da želi da se ulaže u Hrvatsku unatoč svim zaprekama. Kaže da je razgovor s Vladom bio plodonosan i da su na dobrom putu da privuku nove investitore. “Vrijedi ulagati u Hrvatsku, ali moramo popločati put za nove investitore”, zaključio je.

Na novinarsko pitanje premijeru može li zaključak današnjeg sastanka biti da će Vlada pomoći što više može da privuče autoindustriju u Hrvatsku odgovorio je: To je naslov.

Današnjem susretu prethodio je sastanak premijera Plenkovića početkom tjedna s Rimcem, osnivačem jedne od vodećih tvrtki za proizvodnju električnih vozila i tehnologije visokih performansi, nakon čega je najavljen posjet toj tvrtki u Svetoj Nedjelji.

Uz premijera, u tvrtku su došli i ministri financija Zdravko Marić, gospodarstva Darko Horvat, regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, rada Marko Pavić i obrazovanja Blaženka Divjak, potom župan zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec te ostali.

Po dolasku u Rimac Automobile, premijer i ostali gosti prvo su obišli proizvodni pogon, a nakon toga je Rimac predstavio studiju s konkretnim smjernicama i koracima za privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku, piše N1.

Facebook Komentari